29 / 03 / 2024

sit alanı takas yönetmeliği

sit alanı takas yönetmeliği

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanununa göre; korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespiti Kültür Bakanlığınca yapılıyor. Peki, arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanlarında takas nasıl yapılır?

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 15 inci maddesi gereğince sit alanlarında yer alan taşınmaz mallar takasa konu olabiliyor. Peki, sit alanlarında takas nasıl yapılır? İşte sit alanı takas işlemleri..

Yozgat Boğazlıyan Höyüğü 1.derece sit alanı oldu!

Yozgat İli Boğazlıyan İlçesi Oğulcuk Köyü kadastro harici alanda kalan Höyükyurt Höyüğü I. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi.

Kırıkkale Balışeyh'e 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Kırıkkale İli, Balışeyh İlçesi, Koçubaba Köyü'nde incelemesi talebinde bulanan bölge 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Amasya Merzifon Çayırözü'ne I. derece Sit Alanı kararı!

Amasya İli, Merzifon İlçesi, Çayırözü Köyü, Saya Tepe Mevkii’ndeki bölge I. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yozgat Aydıncık'ta 3 bölge sit alanı ilan edildi!

Yozgat İli Aydıncık İlçesi'nde 3 bölge I.derece Arkeolojik Sit alanı olarak ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Okmeydanı tarihi sit alanına yeni plan onaylandı!

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, mahkeme tarafından 3 kez iptal edilen Okmeydanı tarihi sit alanı için yeni hazırlanan plan onaylandı.

İstanbul Okmeydanı sit alanına yeni plan!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, mahkemenin 3 kez iptal ettiği Okmeydanı Tarihi Sit Alanı'yla ilgili yeni planı oy çokluğuyla kabul etti. Plana, CHP ret oyu verdi.

Arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanununa göre; korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespiti Kültür Bakanlığınca yapılıyor. Peki, arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanında takas nasıl yapılır?

Sit alanı olarak ilan edilen alanlarda, taşınmaz sahibi olanlar Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin takas programına alınmasını isteyebiliyorlar. Peki, sit alanında takas nasıl yapılır?

Sit alanları takas yönetmeliği!

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanununa göre; korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespiti Kültür Bakanlığınca yapılıyor. Sit alanlarında takas işlemi yapılabiliyor. İşte, sit alanları takas yönetmeliği!

3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca koruma altına alınmış, yapılaşamaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, 3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanı tespiti nasıl yapılır?

Sit alanların hangi alanlar olduğu, sit alanların nasıl ve kim tarafından tespit edildiği ilgili kanun ve yönetmelikler ile açıklanıyor. Peki, sit alanı tespiti nasıl yapılır? İşte tespit esasları..

1. derece sit alanında yapılaşma koşulları!

Bazı sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmezken, bazı sit alanlarında ise bazı yapıların inşa edilmesine izin verilebiliyor. Peki, 1. derece sit alanında yapılaşma koşulları nelerdir?

sit alanı takas yönetmeliği Haberi

sit alanı takas yönetmeliği

Arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanları; koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak tanımlanıyor. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. 


Bu alanlar, tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlıyor. Sit alanlarının tespit edilmesi hakkında hususlara Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik'te yer veriliyor.


Peki, arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanı olarak tespit edilen alanlar için Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin trampa programına alınmasını istenebiliyor.


Takas işlemlerini düzenleyen Yönetmeliğin 4 üncü maddesine göre:


"Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Kültür Bakanlığınca her yıl müşterek belirlenecek trampa programlarına alınmış yerlerdeki Hazineye ait...