16 / 04 / 2024

tapu siciline hakim olan ilkeler

tapu siciline hakim olan ilkeler

Tapu tescili nedir? sorusuna "kadastronun taşınmazların şekillerini, sınırlarını, yüzölçümlerini teknik ve geometrik yöntemlerle tespit ederek planlar içerisinde göstermesi" cevabı veriliyor. Tapu sicilinde tescil işlemi yapılabiliyor...

Tapu siciline yapılan işlemler!

Tapu siciline yapılan işlemler dört başlıkta toplanıyor. Bu başlıkları merak ediyorsanız tıklayın...

Tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi, bir taşınmaz hakkında verilen bir karardır. Bu karar neticesinde bazı kısıtlamalar devreye girer. Peki tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir, hangi durumlarda devreye girer ve sonuçları nelerdir? İşte 31/B şerhi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

Bir gayrimenkulün sahibi ile kiracısı arasında düzenlenmiş olan kira sözleşmesinin tapu siciline şerh verilmesi işlemine kira şerhi deniyor. Peki, Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler? İşte tüm detaylar...

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapuya şerh koymak, gayrimenkul sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlama amacıyla yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Tapuya konulan şerh tapu siciline işleniyor. Peki, Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar oldu! 2022 tapu şerhi ücreti...

Özak GYO Didim gayrimenkulünün üst hakkı süresi tapuya tescillendi!

Özak GYO'nun Aydın İli Didim İlçesi  Altınkum Mahallesi'nde yer alan turizm tahsisli gayrimenkulüne ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından irtifak hakkı tesis işlemleri tamamlandı, 49 yıllık üst hakkı Özak GYO adına tapu siciline şerh edildi.

Tapu sicilindeki kamusal kısıtlamaların kaldırılmasıyla taşınmaz bilgilerine ulaşılabilecek!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, tapu siciline idareler tarafından konulan kamusal kısıtlamaların entegrasyonu ile taşınmazların yer aldığı yerlere ait "afet alanları, fay hatları, " gibi bilgilere isteyen herkesin ulaşabileceğini belirtti.

Yurt dışındaki gayrimenkul satışları vergiden muaf mı?

TMK kapsamında tapu siciline kayıt edilmeyen taşınmazlar istisnadan yararlanamıyor. Bu durumda, kurumlar yurt dışında sahip oldukları taşınmazları sattıklarında kanundaki diğer şartları da sağlarsa, istisnadan faydalanıp faydalanamayacakları sorusu akla geliyor...

Tapu işlemleri sırasında 16 ilde daha sorgulama yapılmayacak!

Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinin tespit edilmesi ve bunların tapu siciline tescil edilmesine ilişkin mutabakat kapsamında, tapu işlemleri sırasında 16 ilde daha sorgulama yapılmayacak.

Kadastro harcı nereye ödenir?

Kadastro işlemlerinde tapu siciline tescil edilen bazı gayrimenkullerde kayıtlı değer üzerinden harç ödemesi yapılıyor. Peki, kadastro harcı nereye ödenir? Kadastro harçları ne kadar?

Kadastro harçları 2015 ne kadar?

Kadastro ve tapulama işlemleri sonucunda tapu siciline tescil edilen bazı gayrimenkullerde kayıtlı değer üzerinden belli oranlarda harçlar alınıyor. Peki, kadastro harçları 2015 ne kadar?

Maketten konut satışında cayma süresi!

Ön ödemeli konut satışı olarak da bilinen maketten satışlarda tapu siciline tescil edilmesi gerekiyor. Maketten konut satışlarında tüketicinin bu satıştan cayabilmesi için belli bir süre bulunuyor. İşte, maketten konut satışında cayma süresi!

Tapu işlemleri elektronik ortamda yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün en temel hedefinin e-Sicile geçmek olduğunu ve Elektronik Tapu Siciline Geçiş Projesi’nin başlatıldığını açıkladı.

Tapu işlemleri e-sicil üzerinden yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün en temel hedefinin e-sicile geçmek olduğunu açıkladı. Bakan Güllüce, Elektronik Tapu Siciline Geçiş Projesi’nin başlatıldığını kaydetti.

Tapu işlem sorgulama nasıl yapılır?

Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde yalnız emlak alım satım işlemleri değil, tapu siciline işlenecek birçok işlem yapılabiliyor. Yapılan işlemin takibi internet üzerinden sorgulanabiliyor. Peki, tapu işlem sorgulama nasıl yapılır?

tapu siciline hakim olan ilkeler Haberi

tapu siciline hakim olan ilkeler


Tapu tescili nedir?


Tapu sicili, gayrimenkuller üzerinde mevcut ayni hakların durumunu devamlı olarak göstermek üzere, devlet tarafından veya devletin sorumluluğu altında, ayni aleniyet sistemine göre tutulan sicil olarak açıklanıyor. Tapu sicilinde kadastro gayrimenkullerin, şekillerini, sınırlarını, yüzölçümlerini fenni (teknik) ve geometrik usullerle (yöntemlerle) tespit ederek planlar içerisinde gösteriyor.


Tapu sicilinin unsurları iki ana gruba ayrılıyor. Bunlar:


1. Asli Siciller

Bu da üç grupta toplanır.

A) Tapu kütüğü: Özel mülkiyete konu olan gayrimenkullerin yazıldığı kütüktür.

B) Yevmiye defteri: Aynı hakların tescil, değiştirme ve terkinine ilişkin taleplerin saat, tarih ve sıra numarası altında yazıldığı defterdir.

C) Tamamlayıcı Belgeler: Kütükteki kayıtları tamamlayan ve onlara dayanak teşkil eden evraktır. Bunlar da "Plan" ve "evrakı müsbite” den ibarettir. 


2. Feri

Siciller: Bunlar asli sicillere yardım eden sicillerdir.

-Mal sahipleri sicili

-Hacizler Sicili

-Alacaklılar Sicili

-Tashihler Sicili

-Muhaberat Sicili 


Tapu siciline...