29 / 03 / 2024

terekenin tasarruf edilebilir kısmı

terekenin tasarruf edilebilir kısmı

Mirasta tasarruf nisabı hesaplanırken mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor...

Selman Özgün: Doğru planlamayla İnşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebilir!

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün yaptığı açıklamada inşaat yapımı esnasında yapılan hata nedeniyle üretimin yüzde 30'nun yıkılıp tekrar yapıldığını dile getirerek, planlamanın doğru yapılması ve projenin düzgün uygulanmasıyla inşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebileceğini dile geti

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'yla 5 yılda 6 milyar TL tasarruf edilebilir!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda söz edildiği gibi Her yıl 300 bin konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda 5 yıllık sürede toplam 6 milyar TL üzerinde tasarruf etmemiz mümkün" diye konuştu...

Eski binalarda enerjiden 2 milyar dolar tasarruf edilebilir!

Danfoss Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Levent Taşkın: "Türkiye'deki eski binaların hepsinde akıllı ve enerji verimliliği yüksek ısıtma-soğutma sistemleri kullanılsa yılda 2 milyar dolar tasarruf edilecek." dedi.

Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. İşte mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı...

Miras saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasbırakanın mirası; saklı pay ve tasarruf edilebilir kısım olarak ikiye ayrılıyor. Saklı pay üzerinde herhangi bir işlem yapılamazken, geriye kalan kısım için tasarruf yapılabiliyor. Peki, miras saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı!

Mirasbırakan, sahip olduğu malların bir kısmı ya da tümü üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. Peki, saklı pay olması halinde mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı nasıl yapılır?

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

'Konak Tüneli, yılda 30 milyon liralık tasarruf sağlayacak'

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Konak Tüneli’nden günde 17 bin aracın geçtiğini, 30 bin aracın geçişi düşünüldüğünde yılda 30 milyon liralık tasarruf sağlanacağını söyledi.

Körfez Geçiş Köprüsü ile yıllık 1,7 milyar TL tasarruf sağlanacak!

İstanbul ve İzmir arasında karayoluyla seyahat süresini 3.5 saate indirecek olan Körfez Geçiş Köprüsü, yılda 1.7 milyar lira tasarruf sağlayacak.

Konut yalıtımıyla yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanır!

Şeker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, enerji tüketiminin yüzde 26’sının konutlarda yapıldığını belirterek, konutların yalıtılması halinde yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Capatect ile doğalgazda 2 milyar metreküp tasarruf!

Son 10 yılda 83 milyon metrekare yalıtım uygulaması yapan Capatect, yalıtım yaptığı binalarda yüzde 50 daha az enerji tüketilmesini sağlayarak, 2 milyar metreküp doğalgaz tasarruf ettirdi.

Mal birliği rejiminde tasarruf!

Mal birliği rejiminde eşler, ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına uygun olarak yönetirler. Peki, mal birliği rejiminde tasarruf nasıl yapılabilir? Eşlerin bu rejimdeki hakları nelerdir?

İdris Güllüce: Kent bilgi sistemleriyle 400 milyon tasarruf sağlayacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "Hedefimiz, en küçük belediyemizi bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek, kent bilgi sistemleriyle 400 milyon liranın üzerinde bir tasarruf sağlamak" dedi.

terekenin tasarruf edilebilir kısmı Haberi

terekenin tasarruf edilebilir kısmı


Mirasta tasarruf nisabı yani terekenin tasarruf edilebilir kısmı, Türk Medeni Kanunu'nun ikinci ayırımında tasarruf özgürlüğü kısmında hükme bağlanmıştır. Bu hükümler doğrultusunda mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilme hakkına sahip oluyor. Bu mirasçılardan hiçbiri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebiliyor. 


Mirasta tasarruf nisabı nasıl hesaplanır?

Tasarruf edilebilir kısım (mirasta tasarruf nisabı), terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanıyor.


Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor.


Mirasbırakanın sağlararası karşılıksız kazandırmaları, tenkise tabi oldukları ölçüde, tasarruf edilebilir kısmın hesabında terekeye ekleniyor.


Mirasbırakanın kendi ölümünde ödenmek üzere üçüncü kişi lehine hayat sigortası sözleşmesi yapması...