29 / 03 / 2024

tesviye neye denir

tesviye neye denir

İmar Yönetmeliği kapsamında tanımlamasına yer verilen tesviye nedir? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Pafta nedir?

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında ada pafta parsel de bulunuyor. Peki pafta nedir? Coğrafyada pafta neye denir? İşte tüm merak edilenler...

Emlak vergisi neye göre ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için devlete ödenmesi gereken vergi oluyor. Vergi gayrimenkul sahipleri tarafından her sene belli aylarda ödeniyor. Peki, emlak vergisi neye göre ödenir?

irtifak hakkı neye denir?

İrtifak hakkı,belirli sınırlılıkların olduğu taşınmaz mallarla ilgili bir konu olduğu biliniyor.Peki,irtifak hakkı neye denir?irtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?

Ortak giderler neye göre ödenir?

Apartman güvenliği, bahçe ve havuz bakımı, temizlik gibi ortak giderler, kat maliklerinden "apartman aidatı" adı altında talep ediliyor. Peki, ortak giderler neye göre ödenir?

2014 yılına ait emlak vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?

1319 sayılı kanuna göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, işyeri ve mesken dahil tüm taşınmaz mallara emlak vergisi ödeniyor. Peki, 2014 yılına ait emlak vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?

Veraset vergisi ne zaman ödenir?

Veraset ve intikal vergisi; İlgili Kanunun 2’nci maddesinde tanımı yapılan malların kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödeniyor. Peki, veraset vergisi ne zaman ödenir?

Emlak ve çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Emlak ve çevre temizlik vergisi, belediyeye aynı dönemlerde ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? İşte 2014 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri...

Arsa emlak vergisi nereye ödenir?

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Peki, arsa emlak vergisi nereye ödenir? Vergi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi nereye ne zaman ödenir?

Ev, işyeri, arsa ve arazi sahiplerinin devlete belli oranlarda ve belli dönemlerde vergi ödemeleri gerekiyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenlenen emlak vergisi nereye ne zaman ödenir?

İstimlak bedeli nasıl ödenir?

İstimlak bir başka deyişle kamulaştırma olarak karşımıza çıkıyor. Özel mülklere bedeli ödenmesi karşılığıyla özel mülke el konulması işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak bedeli nasıl ödenir?

İstimlak bedeli ne zaman ödenir?

İstimlak; özel mülkiyette olan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, istimlak bedeli ne zaman ödenir?

Emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir?

6552 sayılı Torba Yasasının yürürlüğe girmesi ile emlak ve çevre temizlik vergileri için yapılandırma dönemi başladı. Peki, emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir? İşte emlak vergisi yapılandırmaları..

Veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Kanunda tanımı yapılan malların kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

tesviye neye denir Haberi

tesviye neye denir

Tesviye nedir?

Tesviye ile ilgili hükümlere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeği kapsamında yer veriliyor. Konu ile ilgili husus, 13. maddenin 40. bendinde bulunuyor. 


Buna göre tesviye, arsanın doğal yapısının geldiği son duruma deniyor. Yönetmelikte yer alan ilgili madde aşağıda yer alıyor.


Madde 13

40- Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre ruhsat alınarak kazı veya dolgu yapılmak suretiyle arsanın doğal yapısının geldiği son durumdur.


Tesviye nasıl yapılır?

Tesviye, yukarıda da belirttiğimiz gibi bir düzensizliğin, topoğrafik engebelerin düzeltilerek yüzey oluşturulması işlemine deniyor.


Söz konusu işlemde fazla yada yüksek olan kısımlar kesilerek boşluk yada çukurluk alanlara dolgu yapılıyor.


Tesviye örnekleri

- Yol üst yapı tesviyesi, 

- Toprak tesviye kazısı gibi..



Işıl Seren...