19 / 04 / 2024

UNESCO Türkiye

UNESCO Türkiye

Ebru sanatı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Türkiye’nin kültürel mirası olarak kaydedildi.

Safranbolu UNESCO'nun gözdesi oldu!

UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınan Karabük 'ün Safranbolu ilçesinin Belediye Başkanı Necdet Aksoy, "Listeye gireli 19 sene oldu." dedi...

Türkiye'den UNESCO'ya Ayasofya taahhüdü!

Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov Ayasofya ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiği öğrenildi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 10 aday!

Habertürk Gazetesi yazarı olan Mimar Esin Tümer bugünkü yazısında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den aday olan 10 yapıyı anlattı. İşte o yazı...

40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı Türkiye'de yapılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Gelecek yıl 40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda ev sahibi Türkiye. Medeniyetlerin başkenti İstanbul'da toplanacak Komite, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday dosyaları görüşüp karara bağlayacak" dedi.

Türkiye'nin UNESCO listesindeki varlık sayısı 14 oldu!

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin bu listede yer alan kültür varlığı sayısı 14'e çıktı.

Türkiye'den dünya mirasına girecek 40 eser daha var!

Türkiye’nin UNESCO’ya giren ve girmeye aday eserleriyle büyük bir tarih zenginliğine sahip olduğunu söyleyen ETİK Başkanı İşler,dünya mirası listesine eklenmeye aday 40 eserin daha bulunduğunu belirtti

Türkiye, dünya mirası listesinde 20. sıraya yükseldi!

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilen Bergama ve Cumalıkızık'ın berat töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Çelik: Türkiye, dünya mirası listesinde 20. sıraya yükseldi.

Türkiye'nin UNESCO'daki pozisyonu çok önemli!

Bokova, daha önce Türkiye'ye birçok kez gittiğini ancak ilk kez resmi ziyaret yapacağını belirterek ağırlıklı olarak kültürel miras, biyoçeşitlilik, eğitim gibi alanlarla UNESCO-Türkiye arasındaki işbirliğin artırılmasının konuşulacağını ifade etti.

Türkiye UNESCO kültürel miras komitesine seçildi!

Anadolu Ajansı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye UNESCO kültürel miras komitesine seçildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "UNESCO kültürel miras komitesine Türkiye büyük bir oy farkıyla seçildi" dedi.

Nizamettin Kazancı: Türkiye'nin jeopark alanları turizm açısından yeterince kullanılamıyor!

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Kazancı, UNESCO şemsiyesi altında oluşturulacak Jeopark Kurulu ile köye dönüşlerin ve kırsal kalkınmanın kolaylaştırılabileceğini belirtti. Kazancı "Ürgüp ve Pamukkale örnek olmalı" diye de sözlerine ekledi

Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin üyeliğine seçildi!

Türkiye , UNESCO’nun Dünya Mirası listesini belirleyen, kararları alan Dünya Mirası Komitesi’ne 26 yıl aradan sonra yeniden üye seçildi. Türkiye 190 üye ülkenin 121’nin oyunu alarak en yüksek oyla seçilen ülke oldu.

Türkiye Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi!

Türkiye 121 oy alarak, 2013 - 2017 dönemi için BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilâtı UNESCO’ nun önemli organlarından olan Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi....

Pamukkale'de Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı gün yüzüne çıkıyor!

UNESCO Dünya Miras Listesi' ndeki Pamukkale' deki Hierapolis Antik Kenti'nde "Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı" olarak bilinen 2 bin 500 yıllık nekropol gün yüzüne çıkarılıyor...

Türkiye'deki 7 adet Ceneviz kalesi Unesco Dünya Mirası listesine girdi!

Türkiye'deki yedi Ceneviz kalesi Unesco Dünya Mirası geçici listesine girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu eserlerin 'Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' olarak kaydedildiğini belirtti..

UNESCO Türkiye Haberi

UNESCO Türkiye

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Paris’te yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi’nin 9. Toplantısı’nda Türkiye’nin bir başarı daha elde ettiğini ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeki unsur sayısını 12’ye çıkardığını belirtti.


Türk Kahvesinden Sonra Ebru da Dünya Mirası

Geçen yıl mart ayında, ‘Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı’ hakkında başvuruda bulunmuştuk. Bu toplantıda ebrunun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması önerimiz kabul edildi. Ebruyla birlikte Türkiye adına temsil listesine kaydedilen unsur sayısı 12 oldu. Diğer başarımız da ebrunun dışında sunulan 46 dosya içerisinde bizim dosyamız en başarılı ilk 5 dosya arasında gösterildi.


Geçen yıl da Türk kahvesi kültürü ve geleneğini listeye sokmayı başarmıştık. Bugüne kadar Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş...