18 / 04 / 2024

Ebru sanatı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi!

Ebru sanatı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi!

Ebru sanatı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Türkiye’nin kültürel mirası olarak kaydedildi.



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Paris’te yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi’nin 9. Toplantısı’nda Türkiye’nin bir başarı daha elde ettiğini ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeki unsur sayısını 12’ye çıkardığını belirtti.


Türk Kahvesinden Sonra Ebru da Dünya Mirası

Geçen yıl mart ayında, ‘Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı’ hakkında başvuruda bulunmuştuk. Bu toplantıda ebrunun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması önerimiz kabul edildi. Ebruyla birlikte Türkiye adına temsil listesine kaydedilen unsur sayısı 12 oldu. Diğer başarımız da ebrunun dışında sunulan 46 dosya içerisinde bizim dosyamız en başarılı ilk 5 dosya arasında gösterildi.


Geçen yıl da Türk kahvesi kültürü ve geleneğini listeye sokmayı başarmıştık. Bugüne kadar Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali ve Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı dosyasının kaydıyla birlikte listedeki unsur sayımız 12’ye yükseldi.”


Ermenistan tek başına lavaşın sahibi değildir

Bakan Ömer Çelik, lavaşın Ermenistan’ın kültür mirası olarak listeye alınmasını da değerlendirdi. Bakan Ömer Çelik, lavaşın bu coğrafyada yaşayan devletlerin ortak mirası olduğunu vurguladı.


“Biz lavaşın pek çok kültürde ortak bir değer olduğunu söyledik. UNESCO’da alınan kararda Ermenistan sınırlar içerisinde bunun ‘Ermeni lavaşı’ olarak anılabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda bu tip temaların dışlayıcı olmaması ifade edilerek, dünyada tek başına bir kültüre ait olmadığı söyleniyor. Zaten bizim tezimiz de bu yöndeydi. Türkiye, Azerbaycan, Afganistan, Özbekistan heyetleri olarak konferans marjında lavaş, ekmek, sepit, yufka şeklinde dosya vereceğiz. Bu dosyada lavaşın, aslında bütün bölgenin ortak kültürünü ifade eden bir unsur olduğu anlatılacak.


Ermenistan lavaşın tek başına sahibi olarak tescil edilmemiştir. Basında çıkan bu haberler doğru değildir. Ermenistan da lavaşı benimseyen ülkelerden bir tanesidir. Böylece bunun bölgede ortak bir değer olduğu ortaya çıkıyor.”



TOKİ Haber


Geri Dön