19 / 04 / 2024

Vergi hataları nelerdir

Vergi hataları nelerdir

Vergi hataları nelerdir? Vergi hatalarını hesap hataları ve vergilendirmede yapılan hatalar olmak üzere ikiye ayrılıyor. İşte vergi hesap hataları ve vergilendirmede yapılan hatalar bu haberde...

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra enflasyon muhasebesinin ikinci kez uygulanacağını duyurdu. Bu önemli gelişme, 2024 ve sonraki yıllar için vergi matrahını etkileyecek sonuçlar doğuracak. Peki enflasyon muhasebesi nedir ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar…

Kira gelir vergisini indiren giderler nelerdir?

Kira gelir vergisi mükellefleri bazı giderleri, vergi borcundan düşebiliyor. Peki, kira gelir vergisini indiren giderler nelerdir? Son düzenlemede yapılan düzenlemeler nelerdir?

Vergi takvimi Eylül 2015!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi mükelleflerinin her ay hangi vergileri ödemesi gerektiği, ilk ve son ödeme tarihleri ile beyan dönemleri açıklanıyor. Peki, Eylül'de ödenecek vergiler nelerdir? İşte vergi takvimi Eylül 2015...

Vergi düzeltme talebi!

Mükelleflerin vergilerinin tarh ve tahakkuk aşamalarında yapılan hataların fark edilmesi halinde, vergi dairesinden düzeltme talep edilebiliyor. Talep, posta ile taahhütlü olarak olarak yapılıyor. İşte vergi düzeltme talebi..

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri nelerdir?

Veraset ve intikal vergisi bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen varlık vergisi türü olarak tanımlanabiliyor. Vergi ödemesi için beyanda bulunulması gerekiyor. Peki, veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri nelerdir?

Emlak vergi değerini değiştiren sebepler!

Emlak vergisi bedeli, taşınmazın niteliğine, rayiç bedeline ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Ancak bazı durumlarda taşınmaz için ödenecek vergi değeri tadil ediliyor. Peki, emlak vergi değerini değiştiren sebepler nelerdir?

Kira geliri olanlar hiç vergi ödemeyebilirler!

Kira geliri vergilendirme sürecinde sunulan bazı haklar ile kimi zaman kira geliri olanlar hiç vergi ödemeyebiliyor. Peki, kira gelir vergisi ödenmeyen durumlar nelerdir?

Kira vergisinin şartları nelerdir?

Mesken ve işyeri kiralamalarından kazanç elde edilmesi halinde kira vergisi ödeniyor. Ancak her kira geliri olan, vergi mükellefi olmuyor. Vergi mükellefiyeti bazı şartlar bulunuyor. Peki, kira vergisinin şartları nelerdir?

Emlak miras kaldığında vergi ödenir mi?

Birisi vefat ettiğinde üstümüzü kalan gayrimenkuller için ilgili belediyelere bunun bildirisini yapmamız gerekiyor.Peki,emlak miras kaldığında vergi ödenir mi?Verginin beyannamesinde gerekli belgeler nelerdir?

Daha az vergi ödemenin yolları nelerdir?

Çeşitli vergi, harç ve cezalar yeni yılda otomatik olarak zamlanacak. 2015'te çeşitli vergiler ile harçlar ve cezalarda yüzde 10.11 artış gelecek. Ehliyet, pasaport gibi haçlarını 31 Aralık'a kadar yatıranlar ise zamlı tarifelere yakalanmaktan kurtulacak.

Arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir?

Emlak vergisinde vergi değerini değiştiren etmenlerin meydana gelmesi yeniden bildirim vermeyi gerektiriyor. Peki, arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir? İşte vergi değerini tadil eden sebepler..

Vergi cezalarında indirim var mı?

Vergi mükelleflerinin hak ve sorumlulukları, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor. Peki, vergi mükelleflerinin hakları nelerdir? Vergi cezalarında indirim var mı? İşte yanıtı..

Vergi hataları nasıl düzeltilir?

Vergide, hesap ve vergilendirme hataları yapılabiliyor. Yapılan vergi hatalarının düzeltilmesi de mümkün oluyor. Peki, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan rehbere göre vergi hataları nasıl düzeltilir?

Vergi hataları nelerdir Haberi

Vergi hataları nelerdir

Vergi hataları nelerdir?

Vergi hataları, hesap hataları ve vergilendirmede yapılan hatalar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hesap hataları kapsamında; matrah hataları, vergi miktarında hatalar, verginin mükerrer olması gibi hatalar bulunurken; Vergilendirme hatalarında ise mükellefiyette hata, konuda hata, vergilendirme veya muafiyet döneminde hatalar söz konusu olabiliyor.


Hesap Hataları

1. Matrah Hataları: Vergilendirme ile ilgili beyanname, tahakkuk fişi, ihbarname, inceleme raporu ve kararlarda matraha ait rakamların veya indirimlerin eksik veya fazla gösterilmiş veya hesaplanmış olmasıdır. 


Örneğin; Verilen gelir vergisi beyannamesinde gösterilen matrahtan mahsup edilmesi gereken geçmiş yıl zararları veya düşülmesi gereken şahıs ve bireysel emeklilik sigorta primlerinin düşülmemesi gibi yanlışlıklar matrahın fazla ya da eksik gösterilmesi sonucunu doğuran hatalardır.


Düzeltme konusu olacak matrah hatası, yalnızca yukarıda belirtilen belgelerde yapılan hataları kapsar.

Bu belgelerin dayanağı olan defter ve belgelerdeki...