19 / 03 / 2024

yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır

yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır

İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, ülkemizdeki yabancılara gayrimenkul satışı uygulamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya sordu..

Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır?

2012 Mayıs ayında yürürlüğe giren uygulama ile, yabancıların ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması terk edilmişti. Peki, yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Yabancılara konut satışı neden düştü? 

Yabancılara konut satışı 2023'te önceki seneye göre yarı yarıya düşüş gösterdi. Peki yabancıya konut satışları neden düştü? 

2023 son çeyreğinde yabancılara konut satışı yüzde 61,3 azaldı

Gayrimenkul piyasasında yaşanan durgunluk yabancılara konut satışlarını da etkiledi. 2023 yılının son çeyreğinde yabancılara yapılan konut satışı yüzde 61.3 azalarak,  6 bin 968’e  düştü.

Yabancıya gayrimenkul satışında güvenilir olmayan ilanlar arttı! İstanbul'da olmayan otelden daire satılıyor!

Emlak karşılığı konut satışı Türkiye içinde veya dışında yaşayan yabancılara yönelik de güvenilir olmayan ilanların çoğalmasına sebep oldu. Bir otelin adı kullanılarak verilen ilanda odalar devre mülk gibi satışa sunuluyor ve karşılığında vatandaşlık vaat ediliyor. İşte detaylar...

1.2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın, 256 milyon doları yabancılara gayrimenkul satışından!

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), 2023 Kasım'da Türkiye'ye 1 milyar 260 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi olduğunu, bunun 256 milyon dolarının yabancılara gayrimenkul satışından oluştuğunu açıkladı. 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Gürcafer'den büyük tepki! Yabancılara konut satışları 3'e katlandı! 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, yabancılara konut satışının Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay’ın Başbakan Yardımcılığı görevinde iken 1’den 3’e çıkarıldığını açıkladı.

2018'den bu yana yabancılara her ay ortalama 3 bin 900 konut satılıyor!

Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, yabancılara yapılan konut satışları ile ilgili rakam paylaştı. Peki Celal Erdoğdu'nun söz konusu paylaşımına nasıl yorumlar geldi? Vatandaşlar yabancılara konut satışı ile ilgili ne düşünüyor? İşte o yorumlar...

1,2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın 223 milyon doları yabancıya gayrimenkul satışından!

Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından açıklanan rakamlara göre, Ekim'deki 1,2 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın 223 milyon doları yabancıya gayrimenkul satışından geldi. İşte o rakamlar...

Yabancılara gayrimenkul satışları raydan çıktı! Arsa ve araziler yüksek tekliflerle vatandaşın elinden alınıyor!

Kıbrıs'ta yabancıya konut satışlarının raydan çıktığını belirten Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yüksek tekliflerle vatandaşın elindeki toprakların alındığını söyledi. 

Yabancıya gayrimenkul satışı için 3 kritik öneri! Yabancı yatırımcı bu şekilde artabilir! 

Yabancıya gayrimenkul satışı için 3 kritik öneri açıklandı. İşte Karmar A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş'in o açıklamaları...

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’

Son 3 senede yabancıların 197 bin 477 konut aldığını ifade eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, “Ülke çaptında bir süre yabancılara konut satışının ertelenmesi konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” dedi.

Yabancıya gayrimenkul satışında ipin ucu kaçtı, düzenleme şart!

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, yapancılara gayrimenkul satışına ilişkin açıklama yaptı. Bu kapsamda Gürcafer, emlak satarken ipin ucunun kaçtığını ve düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Yabancılara 21 yılda 28 milyon 320 bin 28 metrekare arazi, 289 bin 412 adet konut ve iş yeri satıldı!

İçişleri Bakanlığı yabancılara gayrimenkul satışı rakamlarını açıkladı. Buna göre, 1 Ocak 2002 ile 19 Temmuz 2023 arasında yabancılara 28 milyon 320 bin 28 metrekare arazi, 289 bin 412 adet konut-işyeri satıldı. İşte ayrıntılar...

Yabancıya gayrimenkul satışı azalmaya başladı!

Geçen yılın tamamında yabancılara 6,3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapılarak tüm yılların rekoru kırılırken bu yıl ilk 6 aylık rakamlara göre satışlarda yüzde 36,6 oranında bir düşüş yaşanıyor.

yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır Haberi

yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır



İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, ülkemizdeki yabancılara gayrimenkul satışı uygulamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya sordu.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 2012 yılında çıkarılan yasa ile yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul alımının arttığını belirten Yedekçi "Avrupa ülkelerinin özellikle Akdeniz Bölgesi’ni, Arapların ise Karadeniz bölgesini daha çok tercih ettiği bilinmektedir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı açıklamada ise, Türkiye’den taşınmaz alan yabancıların daha çok kıyı bölgelerini tercih ettiği bilinmektedir. Buna göre yabancıların ilk tercih ettiği iller İstanbul ve Antalya olmuştur." dedi.


Yedekçi, 2012 yılında çıkarılan yasayla ‘Mütekabiliyet’, yani ‘Karşılıklı' ilkesinin yabancılara Türkiye’den gayrimenkul alımının önü açtığını ve Türkiye’deki gayrimenkul satışlarında da artış olduğunu dile getirdi.


"Bu yasayla Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülke vatandaşlarına da gayrimenkul...