27 / 04 / 2024

zengibar kalesi kazı projesi

zengibar kalesi kazı projesi

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Arkeoloji Bölümü’nün çok yakın bir zamanda aktif hale geleceğini, öğrenci almak için gerekli olan şartları fazlasıyla yerine getirdiklerini ifade etti...

Van Kalesi'ndeki Urartu yapıları kerpiçle ayağa kaldırılıyor!

Van Kalesi'ndeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yaklaşık 3 bin yıllık Urartu yapıları, orijinaline uygun olacak şekilde kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor.

Çinimaçin Kalesi'ne turistik tesis inşa edilecek!

"Çinimaçin" kalesi olarak bilinen Bayburt Kalesi yeniden inşa edilecek. Kalede, sur onarımı ile arkeolojik kazı yapılacak. Kale etrafına turistik tesis inşa edilecek.

Ünye Kalesi'nde kazı çalışmaları 2017'de başlıyor!

Ünye’de devam eden çalışmalar ve projelerle ilgili Ankara’da önemli görüşmelere imza atan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, verimli sonuçlarla döndü. Dönüşte ayağının tozuyla basın açıklaması yapan Başkan Çamyar’ın ilk müjdesi Ünye Kalesi ile ilgiliydi.

Van Kalesi’nde kaya mezarı bulundu!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi’nde yürütülen kazılarda Urartu krallarına ait önemli bir kaya mezarı 100 yıl aradan sonra gün yüzüne çıkarıldı.

Gevale Kalesi, Konya turizmine kazandırılacak!

Konya Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmında da çalışmalar zirvede devam ediyor.

Sivas Kalesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!

Kale projesi kapsamında önceki gün Sivas Belediyesi ekipleri ile Müze Müdürlüğüne bağlı yetkililer tarafından kazı çalışması yapıldı. Kazı çalışmalarının tamamlanmasından sonra tarihi Sivas Kalesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilecek.

Konya Zengibar Kalesi turizme kazandırılacak!

KONYA`da Bozkır İlçesi yakınlarındaki `İç Anadolu`nun Efes`i olarak kabul edilen antik İsaura kentinin kalıntıları arasında bulunan ve define avcıları tarafından tahrip edilen Zengibar Kalesi, turizme kazandırılıyor.

Nevşehir Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında kilise bulundu!

Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkarılan yer altı şehrindeki kazı ve temizlik çalışmalarında tarihi kiliseye rastlandı.

Konya Zengibar'da acil restorasyona ihtiyaç var!

Konya'da Helenistik dönemde kurulan, hala ayakta olan surları, tiyatrosu, zafer takı, kaya mezarları ve su kemerleriyle Roma dönemi taş işçiliğinin en önemli örneklerinden Zengibar Kalesi'nde acil restorasyon yapılması gerektiği bildirildi.

Malatya Zengibar Kalesi turizme kazandırılacak!

"Zengibar Kalesi´ne, cam asansör, macera köprüsü, seyir terası ile kale üzerindeki hakim bir tepeye restoran yapılacak. Tarihi kalenin eski görkemli günlerine kavuşmasıyla Darende turizmine de önemli katkı sağlayacak."

Elazığ Harput Kalesi restore edilecek!

Elazığ'da, Urartöneminden kalmular da Harput Kalesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölüömünce yürtülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restoran çalışmalarının ardından UNESCO D

Gevele Kalesi'nde kazı çalışmaları sırasında gizli geçit bulundu!

Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Hititler, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki Gevele Kalesi'nde, gizli geçit ortaya çıkarıldı.

Bitlis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları 11. kez başladı!

Bitlis Kalesi'nde 2004 yılında başlayan kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Kalenin tarihi yapısına zarar vermeden yaklaşık 11 yıldır devam eden kazı çalışmalarında Osmanlı döneminden eserlere rastlanıyor.

zengibar kalesi kazı projesi Haberi

zengibar kalesi kazı projesi


Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Arkeoloji Bölümü’nün çok yakın bir zamanda aktif hale geleceğini, öğrenci almak için gerekli olan şartları fazlasıyla yerine getirdiklerini ifade etti. 


Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, Zengibar Kalesi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları ve Kazı Projesi konulu çalışmasının detaylarını anlattığı bir konferans verdi. Konferansa katılan ve açılış konuşmasını yapan ASÜ Rektörü Acar, Aksaray için son derece büyük önem arz eden Arkeoloji Bölümü’ne dair yaşanan son gelişmelerden bahsetti. Arkeoloji Bölümü’nün yakında aktif hale geleceğini kaydeden Rektör Acar, “Öğretim Elemanı eksiğimizi tamamladık. Artık YÖK’ten, Arkeoloji Bölümümüze öğrenci alma talebinde bulunmak için gerekli olan şartları fazlasıyla sağlamış durumdayız” dedi. 


'TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ÜÇ KAZI MERKEZİ AKSARAY’DA'


Arkeoloji Bölümü’nün Aksaray Üniversitesi için...