25 / 04 / 2024

Gürsel Baran'dan konut sektörü açıklaması!

Gürsel Baran'dan konut sektörü açıklaması!

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, pandemi döneminde ticareti, firmaların ve esnafın sorunlarını anlattı. Gürsel Baran, inşaat sektörünün zorda olduğunu söyledi.



ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, pandemi döneminde ticareti, firmaların ve esnafın sorunlarını anlattı.

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre; TOBB'a bağlı oda ve borsaların görüşüne açılan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde görüşlerini paylaşan Baran, teklifin 7. maddesinin dördüncü fıkrasına ilişkin, "Gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamaz" ibaresinin olduğunu ifade ederek, bu zincir marketlerin birçok sektörü kapsayan ürün satışı gerçekleştirerek, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin rekabetini zorlaştırdığını belirtti. 

ATO Başkanı Baran, artık hayatımızın önemli bir parçası olan, büyük yatırımlarla kurulmuş dev AVM'lerin durumuna ilişkin de konuştu. Baran, Türkiye çapındaki 420 AVM'nin 30'unun bankalara geçtiğini, bir kısmıyla da kredi yapılandırma görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Bir öngörüsünü de açıklayan Baran, AVM'lerde pandemiden kaynaklı büyük bir kaos yaşandığını vurgulayan Baran, "Ortak giderlerle ilgili, kiralarla ilgili, yemek katlarıyla ilgili farklı uygulamalar var. Hepsi farklı işler yapıyor. Herkes canını kurtarma derdinde. Gitmek isteyip, 3-5 yıllık sözleşmesi nedeniyle gidemeyen firmalar var. Bunlar büyük projeler ve yatırımlar; milli servet ancak büyük sıkıntıları var. Bunlar bizi üzüyor" şeklinde konuştu. 

Gürsel Baran dan konut sektörü açıklaması!

KONUT SEKTÖRÜ DE ZORDA

İnşaat sektörünün de zorda olduğunu vurgulayan Baran, arsa sahipleriyle yapılacak anlaşmalarda bundan sonra yüzde 50 yerine 30 gibi oranların konuşulacağını belirtti. Geçmişte büyük kâr marjı nedeniyle birçok kişinin işini gücünü bırakıp müteahhitliğe başladığını anımsatan Baran, şimdi artan maliyetler sebebiyle yeni inşaat yapmanın zorlaştığını belirtti. 

Baran, yüzde 35'ler seviyesinde doluluk oranı olan özel okullara rağmen, hala yeni özel okul açma çabalarının da olduğunu dile getirdi.. Baran, Ankara'da 10 bin konut fazlası olduğunu kaydetti.

Ev fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

Konut piyasasındaki toparlanma yavaşladı mı?


Geri Dön