28 / 03 / 2024

Gürsel Baran'dan kurumlar vergisi açıklaması!

Gürsel Baran'dan kurumlar vergisi açıklaması!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kurumlar vergisinde öngörülen artışın işletmelere yük oluşturacağını belirtti.



Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yaptığı yazılı açıklamasında, TBMM'ye sunulan torba kanun teklifiyle 2021 yılı için yüzde 25'e, 2022 yılı için ise yüzde 23'e yükseltilmesi öngörülen kurumlar vergisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi'nde yatırım ve üretimi desteklemeyi temel alan bir anlayışın hakim olduğuna değinen Baran, vergi oranındaki artışın yatırımları desteklemekten uzak bir adım olacağını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık olarak 99 bini Ankara'da olmak üzere toplam 939 bin kurumlar vergisi mükellefi olduğunu dile getiren Baran, kurumlar vergisi gelirlerinin toplam vergi gelirleri içindeki oranının 2019 yılında yüzde 7,9 düzeyinde olduğunu bildirdi.

Gürsel Baran dan kurumlar vergisi açıklaması!

- "Yatırım iklimini bozar"

Genel vergi geliri düzeyini büyük ölçüde etkilemeyecek bu kararın, işletmeler açısından önemli bir yük oluşturacağını söyleyen Baran, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte işletmeler bir yandan değişime ayak uydurmak, bir yandan varlıklarını devam ettirmek, bir yandan da istihdamı korumak için çalışıyor. Bu süreçte üretim için gerekli dinamizmi kazanmak açısından vergi yükünün azaltılması beklenirken tam tersine artış yönünde çalışma yapılması yatırımcının moralini bozan bir gelişme oldu. Bu artış, Türkiye'nin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüme hedefine uygun bir gelişme değil. Kurumlar vergisindeki artış yatırım iklimini bozar."

İktisatçıların yüksek vergi oranlarının vergi gelirlerinde azaltıcı etki oluşturduğuna dair teorilerini doğrulayan sonuçların görüldüğünü dile getiren Baran, "Küresel ekonomideki sorunlara rağmen büyümeyi sürdürmek, istihdamı artırmak, enflasyonla mücadeleye devam etmek ve nihayetinde makroekonomik istikrarı güçlendirmenin yollarından biri de vergi politikalarıdır. Vergi oranlarının, yatırımı teşvik ederken kayıt dışılığı azaltacak, üretim ve istihdamı artıracak şekilde düzenlenmesi gereklidir. Bunun da yolu vergi oranlarını düşürmektir." dedi.

- "Yabancı yatırımcı için caydırıcı etki yapabilir"

Baran, vergilendirme dönemi başlamışken yapılacak artışın, yatırım planlamasını önceden yapan yatırımcılar için moral bozucu bir gelişme olduğunu dile getirerek, "Hükümetimiz kurumlar vergisi oranını yükseltmek yerine tam tersi düşürerek hem kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi etkinleştirmeli hem de sermaye birikimine imkan vererek ekonomik kalkınmaya katkı sağlamalıdır." dedi.

Baran, kurumlar vergisi oranlarının yükselmesinin yabancı yatırımcı için de caydırıcı etki yapabileceğini söyledi.

 

Kurumlar vergisindeki artışa sektörden tepki!


Geri Dön