25 / 04 / 2024

Haciz nedir?

Haciz nedir?

Haciz nedir, haciz işlemi nasıl yapılır merak ediyorsanız sorularınızın yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Haciz nedir?

Haciz, borçluya uygulanan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem ile alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi halinde, söz konusu borcun tahsilini sağlamak için icra yolunu kullanması ile meydana geliyor. 


Bu da demek oluyor ki "Haciz nedir?" sorusunun kısaca özetlemek gerekirse; alacaklının borcunun tahsilini sağlamak için izlediği yoldur.


Haciz ne zaman başlar?

Haciz, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının da  İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunması ile başlıyor. İcra Müdürlüğü talep doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirimde bulunuyor. Borçlunun, ödeme emrini aldıktan sonra belirtilen süre içerisinde ödemesi gerekiyor.


Haciz ne zaman gelir?

İcra Müdürlüğü'nden gelen tebligatta yazan hükümlere uymayan kimselerin adresinde haciz geliyor. Gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el konuyor.


Haciz nelere konur?

Haciz, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallarına; borçlu olduğu miktar kadar konuyor.


Hangi mallar haczedilemez?

Haciz işlemi sırasında haciz kapsamına girmeyen bazı mallar bulunuyor. Bunlar;

* Borçlunun yatak odası,

* Borçlunun beyaz eşya dışındaki mutfak eşyaları,

* Uyuşmazlık nedeni olmaması halinde borçlunun şahsına ait evi.


Haczedilen mallar ne olur?

Haczedilen mallar, borcun tahsili için alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Borcun tahsili bu mallardan karşılanacağından, söz konusu haczedilen malların muhafaza edilmeleri gerekiyor. Bu muhafaza işlemi ise  yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolara sahip kimseler tarafından yapılıyor. Satış işlemi talebine kadar mallar yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.


Haciz nasıl kaldırılır?

Haczin kaldırılması konusu ancak alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda söz konusu olabiliyor.


Haciz ne zaman düşer?

Haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde söz konusu haciz düşüyor. 

* Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,

* Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön