26 / 04 / 2024

Hacizli tapu nedir?

Hacizli tapu nedir?

Haciz, alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işleme deniyor. Haciz talebi, alacaklı tarafından İcra Müdürlüğüne bir dilekçe ile yapılıyor. Peki, hacizli tapu nedir?



Hacizli tapu nedir?

Haciz, alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işleme deniyor. Haciz talebi, alacaklı tarafından İcra Müdürlüğüne bir dilekçe ile yapılıyor. Borçlunun borcunun ödemesi için kendisine belli bir süre veriliyor. 


Verilen sürede ödemenin yapılmaması halinde taşınır ve taşınmaz mallarına haciz konabiliyor.Taşınmaz malların tapusuna haciz şerhi düşülebiliyor.


Haciz harçları:

Haciz harçları 2015

Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale veya tevdi mahallinin tayini, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tesbiti delail ile ilgili taleplerde,


1.Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerinde    12,80


2.Asliye mahkemelerinde, idare mahkemelerinde    27,70


3.(5235 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/4/2005) Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde 42,60

(Mahkemenin yetkisizlik veya görevsizlik kararı vermesi sebebiyle yetkili veya görevli mahkemeye yeniden başvurulması halinde bu harç alınmaz.) 


4. (6216 sayılı Kanunun 75/8 inci maddesi ile eklenen bent. Yürürlük: 3/4/2011) Anayasa Mahkemesinde  226,90


İcra harçları 2015:

a)Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan (Yüzde 4,55)

b)Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan(Yüzde 9,10


Haciz, teslim ve satış harcı: (6009 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük:1/8/2010) 64,90 


Hacizli tapular..

Borçlunun borcunu verilen süre içerisinde ödeyememesi durumunda alacaklı, hacizli tapunun satılması için talep de bulunuyor. Bu talep üzerine İcra Müdürlüğü taşınmazın satışını gerçekleştirerek elde edilen gelir ile alacaklıya olan borcu kapatıyor.


Borcun ödenmesinin ardından kalan tutarlar, borçluya teslim ediliyor.



Haciz satış isteme süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön