29 / 03 / 2024

Toprak tapu nedir?

Toprak tapu nedir?

İnşaatı tamamlanmayan veya iskan ruhsatı alınmamış yapılarda gerçekleşen satışlar toprak tapu üzerinden gerçekleşiyor. Peki buna göre toprak tapu nedir, toprak tapu ne demektir? İşte yanıtı...



Toprak tapu nedir?

Toprak tapu, inşaatı tamamlanmayan yapılarda ya da inşaatı tamamlanmış fakat imara uygun olmayan ve iskanın verilemediği yapılarda ve kaçak olarak inşa edilen bunun sonucunda tapuda hala arsa niteliğinde görünen gayrimenkullerin satışında söz konusu olan tapuya deniyor.


Ortada satışa konu olabilecek daire veya binanın olmaması halinde satış toprak hisseli tapu üzerinden gerçekleşiyor.


Topraktan tapunun söz konusu olduğu durumlar yukarıda da belirttiğimiz gibi, gerçekte veya tapu kayıtlarında yapının gözükmediği durumlar olarak sıralanıyor.


Örneğin, bir yapının inşaat çalışmalarının bittiğini ancak yapıya iskan ruhsatının alınmadığını düşünelim. Bu yapıda gerçekleşen satış, tapu kayıtlarında yapı gözükmediği için; bir diğer ifade ile söz konusu yapının bulunduğu yer hala arsa olarak kayıtlı olduğu için, müteahhidin kendi payına düşen bölümleri satması ile gerçekleşiyor.


Kaçak yapılarda gerçekleşen satışlar da toprak tapusu üzerinden yapılıyor. Toprak tapu masrafları, satış bedeli üzerinden alınan tapu harcının hesaplanması ile bulunuyor.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön