27 / 04 / 2024

Hakan Özelmacıklı: Enerji Kimlik Belgesi'nde süre uzatılmalı!

Hakan Özelmacıklı: Enerji Kimlik Belgesi'nde süre uzatılmalı!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ''Binalarımızın yüzde 5’inde enerji kimlik belgesi var. Eğer süre uzatması olmaz ise gayrimenkul piyasası kilitlenir, alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamaz'' şeklinde konuştu.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 1 Ocak 2020 yılı itibariyle Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmayan binalarda alım, satım ve kiralama yapılamayacağını açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ''Bina sayımız ise son yapılan araştırmaya göre 16 milyon 245 bin civarında. Şimdiye kadar enerji kimlik belgesi alan bina sayımız ise 936 bin 726. Hatta bunların çok büyük kısmı zaten 2011 sonrası yapılan binalar. Yani sadece binalarımızın yüzde 5’inde enerji kimlik belgesi var. Eğer süre uzatması olmaz ise gayrimenkul piyasası kilitlenir, alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamaz'' şeklinde konuştu.

Daha Öncede Uzatılmıştı

5 Aralık 2008 tarihli Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde konu hakkında kararın bulunduğunu söyleyen Özelmacıklı, ''Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir hükmü yer alıyor. Daha önce de Enerji Verimliliği Belgesi ibraz etme zorunluluğu 2 Mayıs 2017 yılında başlaması gerekirken 1 Ocak 2020'ye ertelenmişti. Kademeli bir geçiş verilebilir'' açıklamasında bulundu.

2011 Yılı Öncesi Binalarda Zorunlu

Yapı ruhsatı 1 Ocak 2011 ve sonrasında inşa edilen yeni binalarda ilgili belgenin; yapı kullanma izin belgesi aşamasında ilgili idarece istenildiğini söyleyen Özelmacıklı, ''2011 yılından önce ruhsatlandırılan binalarda ilgili belgenin alınması gerekiyor. 2017 yılında 35 yetkili kuruluş varken artık ülke genelinde 5 bin 100 belge vermeye yetkili firma yer alıyor. Belgeler bakanlığın geliştirdiği BEP-TR yazılımı üzerinden yetkili uzmanlar tarafından düzenleniyor. Ayrıca 1 Kasım 2017'den sonra düzenlenen enerji kimlik belgeleri, e-Devlet üzerinden de görülebiliyor. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerli'' şeklinde konuştu.

Hangi yapılar Enerji Kimlik Belgesi dışında kalacak?

Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda kiralama bile yapılamayacak!

Binalar için Enerji Kimlik Belgesi alımında son hafta!


Geri Dön