28 / 03 / 2024

Haliç-Kemerburgaz tren hattının planları iptal edildi!

Haliç-Kemerburgaz tren hattının planları iptal edildi!

Belgrad Ormanları’ndan geçecek olan Kemerburgaz tren hattının ihalesinin ekonomik olmadığı gerekçesi ile iptal edilmesinin ardından İBB, Kemerburgaz tren hattının planlarını da iptal etti. 



1. Dünya Savaşı yıllarında kullanılan Haliç'ten Karadeniz sahiline uzanan tren hattını yeniden canlandırmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan “Haliç-Kemerburgaz – Karadeniz Sahili Raylı Sistem Hattı” projesi için 1 Şubat 2017'de ihale açıldı. 

Yapım maliyeti 463 milyon 207 bin TL olan Kemerburgaz tren hattının ihalesi 12 Haziran 2017 günü iptal edilmişti. İhalenin, dekovil hattının mevcut haliyle uygulanmasının “kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmaması sonucunu doğurabileceği…” gerekçesiyle iptal edildiği açıklaması yapılmıştı. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre dekovil hattının projesini çizmek için 392 bin TL harcana yapılmıştı. 500 ağacın kesilmesine neden olacak hat, tarihi su kemerlerinden ve sit alanlarından geçecekti. İhalesi iptal edilen proje 18 Ocak 2019 tarihli İBB Meclisi'nde yeniden gündeme alındı. 

PLAN OYBİRLİĞİ İLE İPTAL

Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İBB'ye gönderdiği yazıda projeden vazgeçildiğini ifade ederek plana ilişkin meclis kararının iptal edilmesini talep etti. Eyüp, Kağıthane, Sarıyer ilçelerinden geçmekte olan Haliç-Kemerburgaz Sahili Raylı Sistem Hattı projesine ilişkin imar planlarının Ulaşım Planlama Müdürlüğü ile Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü'nün söz konusu projenin iptaline ilişkin yazıları doğrultusunda 2016 yılındaki meclis kararı yeniden değerlendirilmek üzere İBB Meclisi'ne sevk edildi. Ulaşım ve Trafik Komisyonu ile İmar Komisyonu ortak raporunda dekovil hattına ilişkin imar planı değişikliği teklifi resmen iptal edildi. 18 Ocak 2019 tarihli meclis oturumunda karar oy birliği ile alındı.

3 KİLOMETRELİK HATTA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Dekovil projesinin ihalesinin iptal etmesinin ardından Kağıthane Belediyesi hattı 3 kilometrelik bir hatta dönüştürerek ihaleye çıkarmıştı. Kağıthane Merkez Mahallesi ile Eyüpsultan Caddesi arasında 3 kilometrelik nostaljik, güneş enerjisi ile çalışacak raylı sistem projesi ihalesi 27 Kasım 2018 tarihinde düzenlendi. Yaklaşık maliyeti 13 milyon 236 bin 305 TL olan ihaleye en uygun teklifi 8 milyon 850 bin TL ile Metroray İnşaat verdi. Hattın 90 gün içinde tamamlanması hedefleniyor. 

Haliç - Kemerburgaz Dekovil Hattı'nı Kağıthane Belediyesi yapacak!


Geri Dön