29 / 03 / 2024

Hamit Demir: Yabancıya konut satışı cari açığı kapatır!

Hamit Demir: Yabancıya konut satışı cari açığı kapatır!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Tapu ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yabancılar 2005’ten bu yana 32,5 milyar dolarlık gayrimenkul alımı verileni yorumladı. Demir, ''Türkiye’nin hak ettiği satış rakamlar değil'' dedi.



Tapu ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı son verileri yorumlayan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Türkiye yabancıya satış rakamlarını her yıl artırıyor. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde Türkiye’de satılan 12 bin 543 taşınmazın bin 635’ini Ruslar aldı. Yabancılar Türkiye’de bugüne kadar toplam 137 bin gayrimenkul alımı yaparken, 36 bin 478 taşınmazla İngilizler ilk sırada yer aldı. Ruslar 13 bin 590 taşınmazla ikinci, Almanlar 13 bin 192 ile üçüncü sırada bulunuyor. Ancak gelen bu rakamlar hala Türkiye’nin hak ettiği rakamlar değil” dedi.


Türkiye’nin yabancıya satış rakamları incelendiğinde uçak krizi yaşanan Rusya’nın alımlarının düşmemesinin son derece sevindirici olduğuna dikkat çeken Hamit Demir şunları söyledi:


“Türkiye ve Rusya derin bir dostluğa sahip iki ülke. Son dönemde iki ülke arasında yaşanan gerilime ve tüm olumsuzluklara rağmen Rusların Türkiye'yi sevdiğini biliyoruz. Bu da yaşanan tüm olumsuzluğa rağmen Türkiye’nin gayrimenkul satış rakamlarına olumlu yansıdı. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde en fazla gayrimenkul alımını Rusların gerçekleştirmesinin iki ülke arasında bağın ne kadar kuvvetli olduğunu gösterdi. Öyle ki; Türkiye’de satılan 12 bin 543 taşınmazın bin 635’ini Ruslar aldı. Yabancılar Türkiye’de bugüne kadar toplam 137 bin gayrimenkul alımı yaparken, 36 bin 478 taşınmazla İngilizler ilk sırada yer aldı. Ruslar 13 bin 590 taşınmazla ikinci, Almanlar 13 bin 192 ile üçüncü sırada bulunuyor. Ancak Türkiye’nin hak ettiği rakamlar bununla sınırlı değil. Yabancıya satış konusunda daha gidilecek çok yol var. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeldiği şu dönemde Ruslara yapılan satışların daha da artacağını düşünüyorum.”


Hamit Demir, 2005- 2016 yıllarında 457 milyar dolar olan cari açığın yüzde 7,1’lik kısmı yabancılara gayrimenkul satışlarıyla karşılandığını hatırlatıp, yabancıların Türkiye’den yaptıkları gayrimenkul alımlarının cari açığa oranının 2015'te yüzde 12,9, bu yılın ilk 5 aylık döneminde ise yüzde 12,8 olduğunu belirterek, yabancıya satış rakamlarının daha da yukarılara taşınıp cari açığın azaltılabileceğini de vurguladı.


2013-2015 yılları arasında Ortadoğu ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul alımları, ülkemizin cari açığına ciddi anlamda destek vermişti. İleriki dönemlerde de yabancılara satışın artacağını ve cari açığa katkısı olacağına inanıyorum.


Geri Dön