27 / 04 / 2024

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

Ankara, Türkiye’de emlak sektöründeki gelişmeleri hem etkileyen hem de etkilenen şehirlerin başında bulunuyor. Yaklaşık 6 milyon nüfusu bulunan Ankara'da emlak fiyatları hızla artıyor.



Döviz kurundaki artış ve enflasyonun doğrudan karşılık bulduğu sektörlerin ilk sırasında emlak yer alıyor. Gazete Duvar'dan Mühdan Sağlam'ın haberine göre; yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Ankara, Türkiye’de emlak sektöründeki gelişmeleri hem etkileyen hem de etkilenen şehirlerin başında bulunuyor. Şehrin özellikle bazı semtleri, üniversitelere yakınlık, ulaşım, güvenlik gibi nedenlerle fazla tercih ediliyor. Kovid-19 salgını kapsamında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber, Tunalı Hilmi’de yoğunluk oldu. 

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

'ALDIĞIM EVİN FİYATI ÜÇ YILDA EN AZ İKİ KAT ARTTI'

Kuğulu Park’ta oturan Mustafa Bey, Ayrancı’da oturuyor, 22 senedir burada yaşıyor. "Son dönemde konut fiyatları ne durumda sizce", sorusunu; "Çok zor, Allah herkesin yardımcısı olsun. Ben 2018’de ev aldım. İnanın şimdi bu evi almam mümkün olmazdı. Evim 35-40 yaşında. Geçen binamızda bir ev satıldı, benim evim gibi. Benim beş yıl önce aldığıma göre iki üç kat fazlaydı" diyerek yanıtlıyor.

"Sizce eviniz şimdi söylediğiniz 700 bin lirayı eder mi" sorusunu ise "Aslına bakarsan etmez, ama piyasa böyle diyor. Geçen yıldan bu yana ev fiyatları çok arttığını ekliyor. Bugün evinizi satsanız alıcı çıkar mı sizce diyoruz. Çıkar bence, insanlar mecbur kalıyor" şeklinde yanıtlıyor.

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

'TUNALI'DA DÜKKANLARIN YARISI KAPANDI, KİRALAR ARTIYOR'

Tunalı Hilmi caddesinde teknolojik ürün satışı yapan bir dükkanda Hüseyin Bey, işlerin durumunu şu şekilde açıklıyor: 

"Kapanma bizi çok olumsuz etkiledi. Burası işlek bir yer, ancak insanlar daha çok hafta sonu gezmeye çıkıyor, kapanma olunca kimse gelemiyor. Geçen yıldan bu yana kapanma, salgınla beraber sigorta primlerimi zor ödüyorum."

"Kira durumu nasıl" sorusunu ise şöyle cevaplıyor: 

"Burada çok insan dükkanını kapattı. Ara sokaktakiler tamamen iflas etti. İnanır mısınız belki buradaki iş yerlerinin yarısı el değiştirdi, kiralar caddedeyse 50 binden başlıyor. İş yapmıyoruz ancak düzenli ödemek zorundayız. Benim mal sahibim kapanma döneminde yarım kira aldı. Ancak yarım kirayı bile ödeyemediğim aylar var."

Kira fiyatlarının pandemiye ve zor duruma karşın yükseldiğine dikkat çeken Hüseyin Bey, şunları söylüyor:

"Burada mal sahiplerinin çoğu maalesef anlayış göstermedi. Örneğin buraya bir kafe açıldığında baştan sona deklarasyon yapılıyor. Onlar batınca mobilyacı, elektrikçi, nakliyeci, manav, market alacağını tahsil edemiyor. Buna rağmen yan dükkanım geçen yıl 30 bin kira veriyordu, küçük bir yer, kapandı. Şimdi ev sahibi 45 bin istiyor. Bir düzenleme yapılmalı, kira belimizi büküyor."

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

HAYVANSEVER OLARAK EV BULMAK ZOR

Ayrancı’da kiracı olarak yaşayan Ömür Hanım ise evini değiştirmek istese bile kira fiyatlarının çok yükselmesi sebebiyle kesesine göre ev bulamadığını belirtti. "Örneğin, geçen yıl 1700 lira olan evler 2500’e çıktı. Ev sahibim, evimde evcil hayvan beslediğim için beni çıkarmak istiyor. Ancak bu kararında Ayrancı’da özellikle artan bahçe katlarının kirası etkili oldu. Kiralar fahiş arttı, evi beğenmeseniz de ev sahibiyle anlaşamasanız da kalmak durumunda kalıyorsunuz" diye konuşan Ömür Hanım, "Hayvansever insanlar olarak ev bulmakta zorlanıyoruz. Ben bu evi, evcil hayvan beslenebilir ilanı üzerine tuttum, ancak bugün köpeklerim olduğu için bana zorluk çıkarılıyor. Bazı ev sahipleri, emlakçılar evcil hayvanınız varsa size ev vermek istemiyor" diye konuştu.

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

'EVLERİN FİYATLARI 15-20 GÜNDE 100 BİN ARTABİLİYOR, ALICI DA MAĞDUR BİZ DE'

Emlakçı Yunus Bey ise, sektöre ilişkin açıklamalarda bulunuyor. İşte sorular ve Yunus beyin yanıtları...

Emlak piyasasında durum nasıl gidiyor?

Bu sene fiyatlarda çok fazla artış var" diyerek başlıyor. Genel olarak yüzde 25 ile 30 arası fiyat artışı olduğunu söylüyor ve ekliyor, "Geçen yıl aynı sokakta aynı binada 1400 liraya kiraya verdiğim evi şimdi 2000 liraya kiraya veriyorum. Ayrancı talebin yoğun olduğu bir yer. Üstelik bu yıl hem kiralık ev satılık ev sayısı azaldı.

Neden ev sayısı azaldı?

Kiracılar evden çıktıklarında benzer bir eve daha yüksek kira vereceğini bildiği için iyi kötüsüne bakmadan aynı evde kalıyor. Ev sahiplerinin çoğu buradaki kira geliriyle geçiniyor. O nedenle markette gördüğü fiyatı kiraya yansıtmak istiyor. Evlerin çoğu da eski.

Sıfır bir tutmak istesek 2+1 evin kirası ne kadardır?

Sıfır ev sayısının az olduğunu söylüyor. Şuan elinde 80 metrekare Amerikan 2+1 evin aylık kirasının 2750 liradan başlıyor. Sıfır ev az, Ayrancı dahil eski mahallelere kentsel dönüşüm geldi, ama burada kat sınırı var. Ayrancı’da beş kat sınırı var, üstüne çıkamıyorsunuz, , böyle olunca müteahhitler kâr edemiyor. Hatta ev sahiplerinde yeni bir bina için bazen 100 bazen 150 bin lira ek ücret alıyorlar. Ev sahiplerinin buna durumu olmuyor, müteahhitler de kar edemiyorsak yapmayalım diyor. Böyle olunca yeni ev bulmak zorlaşıyor. Olanlar da yüksek fiyatlara kiraya veriyor.

Hangi ilde konut fiyatları uçtu?

'İNSANLAR DÖVİZ BOZDURUP EV ALMAYA ÇALIŞIYOR'

Krediler geçtiğimiz seneden bu güne faiz oranı sebebiyle yüksek, fakat Yunus Bey buna rağmen konut satışlarının arttığını, insanların dövizlerini bozdurup ev almaya çalıştığını belirtiyor. "Ev sahiplerinin neden kiraları arttırmak istiyor, görüştüğümüz kiracılar en çok bundan yakınıyor" sorusunu ise Yunus Bey, şu şekilde cevaplıyor:

"Bir de yan binasından birisinin kendisinden daha yüksek ücrete ev kiraya verdiğini duyunca onlar da içine herhangi bir bakım, yenilik getirmeden daha yüksek kira istiyorlar, zaten bir yıl içinde 300-400 lira kiraları arttırdılar. Satış kısmına baktığımızdaysa 80 bin ile 100 bin arası artış var. Üstelik bu yıllık değil, bazen aydan daya değişebiliyor."

Ayrancı, Tunalı Hilmi, Küçük Esat bölgesindeki kiracıların ve ev almak isteyenlerin ortak şikayeti yükselen kira fiyatları. Kira ve ev satış fiyatlarında ciddi artış yaşandığına dikkat çekiliyor. Benzer biçimde ev fiyatlarının genel olarak yükseldiği söylenebilir. Bazen bir ay sonra almak istediğiniz bir konut fiyatının 100 bin TL arttığı oluyor. Bu durumu hem konut almak isteyenler hem de emlakçılar doğruluyor. Emlakçılar, özellikle kentsel dönüşüme girmesi muhtemel olan konnutların  fiyatlarının daha hızlı arttığına vurgu yapıyor. Konut sahipleri evi satarken bir nevi ev yenilendiğinde edeceği değeri öngörüp fiyat isteyebiliyor. Emlakçılar pek satılacak konutun kalmadığını da dile getiriyor. 

İlk altı ayda satılan 5 konuttan biri İstanbul'da!

Konut satışlarının yarısı o 6 şehirden!


Geri Dön