26 / 04 / 2024

Hava, su ve baca kalitesi izlemede yeni dönem!

Hava, su ve baca kalitesi izlemede yeni dönem!

Hava, su ve baca kalitesi izlemede yeni dönem başlıyor. 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan yaklaşık beş milyon TL yatırımla Çevre Referans Laboratuvarı en son teknoloji ile donatıldı.



Beş milyon TL’lik yatırımla Çevre Referans Laboratuvarı en son teknoloji ile donatıldı. 

2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan yaklaşık beş milyon TL yatırımla Çevre Referans Laboratuvarı en son teknoloji ile donatıldı. Çevre analizlerinde daha önce TÜBİTAK-MAM dışında hiçbir laboratuvarda yapılamayan PCDD/PCDF analiz laboratuvarı kuruldu.


-Kurulan PCDD/PCDF analiz laboratuvarı dünyanın en iyi beş laboratuvarından biri oldu-

PCDD/PCDF ( Dioksin/Furan) analiz laboratuvarı Ülkemizin en iyisi, dünyanın ise en iyi 5 laboratuvarından bir tanesi oldu.

Yeni kurulan PCDD/PCDF analiz laboratuvarında, diğer laboratuvarlarda 1 haftada yapılabilen analizler 1 günde yapılabiliyor.


- PCDD/PCDF analiz laboratuvarı ekonomiye yıllık 2 milyon TL’lik katkı sağlayacak-

PCDD/PCDF analiz laboratuvarı kurularak daha önce yurtdışına analiz için gönderilen yıllık yaklaşık 500 numunenin ülkemizde analiz edilmesi sağlanacak. Analiz bedeli olarak yıllık iki milyon TL’nin yurtdışına gitmesi engellenecek.


-Yüz elli yedi laboratuvar yetkilendirildi-

Çevre mevzuatına göre ölçüm ve analiz yapan yüz elli yedi adet laboratuvar Bakanlık tarafından yetkilendirilerek sürekli denetleniyor.

Bu laboratuvarların denetimi haberli/habersiz olarak yerinde ya da uzaktan denetim şeklinde yürütülüyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 İlde 186 istasyondan oluşan hava kalitesi izleme ağı ile hava kalitesi ölçümleri yaparak sonuçları anında www.havaizleme.gov.tr internet adresinden vatandaşın bilgisine sunuyor.


Bakanlık, hava kalitesi verilerini halkın anlayabileceği hale getirmek için Hava Kalitesi İndeksi geliştirerek kullanmaya başladı. Verilere halkın her ortamda rahatça erişebilmeleri için verilerden otomatik olarak hesaplanan indeks bazı şehirlerde sokaklarda bulunan LED ekranlarda anlık olarak yayınlanmaya başlandı. Bu uygulamanın tüm ülkeye yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürülüyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağını 2015 yılı sonunda 240, 2016 yılında ise 330 istasyona genişletilecek.


-Temiz Hava Merkezleri kurulması çalışmaları devam ediyor-

Etkin bir hava kalitesi yönetimi için Temiz Hava Merkezlerinin kurulması çalışmaları devam ediyor. Bu bağlamda Marmara Temiz Hava Merkezi kuruldu ve faaliyetine devam ediyor. Diğer 7 adet THM’nin kurulması çalışmaları hızla ilerliyor. Tüm Temiz Hava Merkezlerinin 2016 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Hava Kalitesi verileri günlük, haftalık, aylık ve yıllık periyotlarla izleme merkezimizde değerlendiriliyor ve kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde alınabilecek tedbirler araştırılıyor.


-Bacalar online olarak izleniyor-

Kirletici vasfı yüksek 95 sanayi tesisine ait 240 baca anlık olarak izleniyor. Bu sayede sanayi tesisleri 7/24 takip edilerek, çevre kirliliğine sebep olmalarının önüne geçiliyor.

-Sınır değeri aşan sanayi tesislerine yasal işlem uygulanıyor-


Bakanlık, günlük ortalamaları sınır değeri aşan sanayi tesislerine yasal işlem uyguluyor. 2015 yılı sonuna kadar 281 tesise ait 621 baca online olarak izlenecek.

Bu izleme faaliyetleri ile teknolojik denetim yapılarak her tesisin başına bir adam koymakla dahi elde edilemeyecek denetim etkinliği yakalanıyor.


-164 adet atıksu arıtma tesisi online olarak takip ediliyor-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı debisi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan 164 atıksu arıtma tesisinin çıkışında Debi, pH, ,İletkenlik, Çözünmüş Oksijen ve Sıcaklık parametreleri online olarak izliyor.


Bakanlık ayrıca 2015 yılında atıksu izleme sistemine Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI), Askıda Katı Madde (AKM) ve Otomatik Numune Alma cihazı entegre edecek. Bu sayede alıcı ortamlara kaçak deşarj yapılmasının ve kirletilmesinin önüne geçilecek.


İlerleyen dönemlerde daha düşük debili atıksu arıtma tesislerinin çıkışlarına da online izleme istasyonları kurulacak.


Çevre Referans Laboratuvarında Su, Atık Su, Deniz Suyu, Toprak, Arıtma Çamuru, Katı Atık, Sediment, Atık Yağ, İzolasyon Sıvılar, Kömür ve Fuel-Oil kapsamlarında 189’u akredite 300’den fazla parametrenin analizi yapılabilmektedir. 2014 yılında laboratuvarda tüm kapsamlarda 1508 numunede yaklaşık 22.000 parametrenin analizi tamamlandı.


-Bakanlığın verdiği analiz sonuçları nihai sonuç olarak kabul ediliyor-

Çevre numunelerinde yapılan analizlerde ihtilaf çıkması durumunda ilgili numuneler Çevre Referans Laboratuvarında analiz ediliyor.  Bakanlık tarafından verilen analiz sonuçları nihai sonuç olarak kabul ediliyor.


Ayrıca mahkemeye intikal etmiş olan çevre numunelerinde de laboratuvarda yapılan analiz sonuçları referans olarak kabul ediliyor.


Uzaktan denetim amacıyla Laboratuvarda hazırlanan ve değeri bakanlık tarafından bilinen numuneler yetki verilen laboratuvarlara gönderilerek analiz sonuçları kontrol ediliyor. Yanlış sonuç gönderenler hakkında mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapılıyor.


2014 yılında 85 laboratuvara su-atık su ve atıkta 11 parametrede, yetkili 32 laboratuvara ise toprakta 19 parametrede yeterlilik testi düzenlendi.


Bakanlık tarafından ayrıca tüm denizlerde toplam 241 noktada deniz izleme çalışmaları, TÜBİTAK-MAM ile birlikte Ergene (13), K. Menderes (4), Gediz (16), K. Ege (8), Sakarya (25) ve Susurluk (17) olmak üzere 6 havzada 83 noktada ise mevsimsel izleme çalışmaları yapılıyor.

 



Geri Dön