25 / 04 / 2024

Havada 24 saat kesintisiz kalacak insansız hava aracı üretecekler!

Havada 24 saat kesintisiz kalacak insansız hava aracı üretecekler!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü'nce, Çanakkale ve İstanbul boğazları ile denize gemiler tarafından boşaltılan atıkların tespiti için havada 24 saat kesintisiz kalacak İHA üretecek...



Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü'nce, Çanakkale ve İstanbul boğazları ile denize gemiler tarafından boşaltılan atıkların tespiti, denizlerde kaçak avcılığın, arazilerde uyuşturucu madde ekiminin belirlenmesi gibi birçok stratejik alanda kullanılması amacıyla havada 24 saat bir noktada kalabilecek insansız hava aracı (İHA) üretmek için çalışma başlatıldı.


OMÜ Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlyas Eminoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarladıkları İHA'nın 150 beygir gücünde olacağını ve havadayken kendi enerjisini üreteceğini söyledi.


Yürüttükleri çalışmanın tamamlanmasıyla üretilecek İHA'ların birçok alanda kullanılabileceğini ve stratejik önem taşıdığını anlatan Eminoğlu, ''Projenin konseptini hazırladık. Daha da geliştirmek için çalışma yürütüyoruz. İnsansız hava aracımız merkez güç paketli olacak. İçten yanmalı radyal motorla mekanik enerji üretecek. Uzaktan kumanda edilebilecek. Yaklaşık 200 kilometrelik alanda arama ve tarama faaliyetleri yapabilecek şekilde tasarlandı. İstenildiğinde 24 saat havada asılı şekilde kalabilecek ve bu süre içinde de kesintisiz görüntü ve fotoğraf kaydı yapabilecek'' dedi.


- "Kendi alanında ilk olma özelliği taşıyacak"


Tasarladıkları İHA'nın kendi alanında ilk olma özelliği taşıyacağını anlatan Eminoğlu, söz konusu aracın bilinen ve tasarlananlara göre daha küçük olduğunu belirtti.


Mevcut bilinen insansız hava araçlarının büyük olduğunu ve havada asılı kalma özelliğinin bulunmadığını vurgulayan Eminoğlu, şunları kaydetti:


"Küçük prototipini hazırlamaya başladığımız hava aracı için özel elektronik tasarım yaptık. İstenilen amaca uygun olması için uygun yazılım programları geliştiriyoruz. Hava aracı küçük olduğu için gökyüzünde görülmesi zor olacak. İstenilen bölgede havada asılı olarak 24 saat kesintisiz sabit kalma özelliği bulunacak. Üzerindeki kamera ve fotoğraf makineleriyle veri akışı sağlanacak. Çok geniş kapsamlı da kullanım alanı olacak. Özellikle İstanbul ve Çanakkale boğazlarına gemiler tarafından boşaltılan zararlı atıkların belirlenmesinde, denizlerimize atılan atıkların ve balıkçıların kaçak avcılık yapmalarının tespitinde, tarım arazilerinde ekilen ürünlerin belirlenmesinde ve sınırlarımızın daha iyi izlenmesinde kullanılmasını amaçlıyoruz. Ayıca HF telsizlerinin emisyon yerlerinin tespiti için de kullanılabilecek özellikte bir araç olacak."


Yrd. Doç. Dr. Eminoğlu, projenin iki yıl içinde hayata geçirilmesini planladıklarını, Türkiye'deki savunma sanayi firmalarıyla işbirliği yapabileceklerini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön