19 / 04 / 2024

Havalimanı değil zafer anıtı!

Havalimanı değil zafer anıtı!

Başkan Erdoğan’ın, “Bu bir havalimanı değil, zafer anıtı” şeklinde tanımladığı Yeni Havalimanı, son 5 yıldaki tüm saldırılara rağmen, geri adım atmayan güçlü liderin vizyonuyla bugün açılacak. 



Türkiye, Mayıs 2013'te ekonomide tarihinin en büyük başarılarına imza atmayı başardı. Kredi notu iki derecelendirme şirketi tarafından yatırım yapılabilir seviyeye çıkarken, faiz yüzde 4.6'ya, enflasyon tek haneye, borsa ise 95 bine ulaştı. 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre yine bu dönemde ihale tutarı 100 milyar dolara ulaşan Yeni Havalimanı, Nükleer Santral gibi birçok önemli altyapı yatırımının fitili ateşlendi. 

Dünyada son 10 yılda yapılan 10 mega projenin 6'sını Türkiye gerçekleştirdi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Marmaray'a, Avrasya Tüneli'nden Ovit Tüneli'ne kadar birçok projeyi hayata geçiren Türkiye, şimdi de dünyanın en büyük havalimanının ilk fazının açılışını gerçekleştiriyor. 

Cengiz/Kalyon/Limak/Kolin/Mapa Ortak Girişim Grubu'nca, KDV dahil 26 milyar 140 milyon euroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesi kazanılan, 76.5 milyon metrekare alana yapılan ve 200 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanı, 225 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Havalimanının hizmete girmesinin ardından şirket, yıllık KDV dahil 1.1 milyar euro olmak üzere, 25 yılda KDV dahil 26 milyar euro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruş harcanmadan KDV'si ile birlikte 176 milyar liradan fazla para girecek.

İstanbul Yeni Havalimanı'da tarihi açılış öncesi son görüntüler!

İstanbul Yeni Havalimanı açılıyor!

Yeni havalimanına nasıl gidilir? İşte otobüs ve metro ile ulaşım!

45 soruda İGA!


Geri Dön