24 / 04 / 2024

Havuz inşaatı nasıl yapılır?

Havuz inşaatı nasıl yapılır?

Bir bahçe içerisinde havuz yapılabilmesi için öncelikle projenin planında yer alması gerekiyor. Aynı zamanda belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Peki ruhsatı alınan havuz inşaatı nasıl yapılır?



Havuz inşaatı nasıl yapılır?

Bir bahçe içerisinde havuz yapılabilmesi için projenin planında yer alması gerekiyor. Aynı zamanda belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Peki, havuz inşaatı için ruhsat izninin alındığını farz edelim. Havuz inşaatı nasıl yapılır?


Havuz inşaatı için öncelikle, yüzme havuzunun yapılması planlandığı yer havuz ve makine dairesinin hafriyatı yapılarak çıkan molozlar kamyonla döküm alanına naklediliyor. İnşaat yapımı ile ilgili süreç Dr. Pool tarafından şu şekilde anlatılıyor: Gereksiz toprak alınıp tekrar dolgu yapılmaması için, hafriyat alınırken ölçülere ve hafriyat projesine son derece dikkat edilmelidir.


Beton yüzme havuzlarında, havuz yatağı taş katmanla sıkıştırılmalı (blokaj, tüvanan, dolgu) zemin düzenlenmelidir. Böylece mümkün olan en iyi oturtma sağlanacaktır.


Yapılan blokajın üzerine mukavemeti artırmak, demirin düzgün döşenmesine yardımcı olmak ve taban betonuna toprak bulaştırmamak amacıyla yeterli kalınlıkta gro beton dökülmelidir. Yüzme havuzunun proje aşamasında demir işi ile ilgili gerekli statik hesaplamalar yapılır ve bu hesaplama doğrultusunda demir bağlantıları gerçekleştirilir. Bu aşama ile birlikte yüzme havuzu mekanik, tesisat, elektrik bağlantı işlerine de projeye uygun şekilde başlanır ve bu mekanik bağlantıların beton dökülürken hasar görmemeleri için dikkatle rijitlenerek korunur.


Yüzme havuzunun dış taban kalıpları çakılıp önce taban daha sonra iç ve dış kalıplar çakılıp perde betonu atılacaktır. Beton dökümü sırasında kullanılan kalıbın malzemesi, işçiliği çok önemlidir. Betonun kalıbı patlatmamasına ve kalıp bağlantı elemanları arasında sızdırmazlık için önlemler alınır. Beton dökümü sırasında, donatı pas paylarına dikkat edilmelidir. Mutlaka vibrasyon kullanılmalı ve süreksiz dökülmelidir. Zemin betonu döküldükten sonra yan duvarlar ve varsa savak kalıbı yapılır ve betonla demir donatı arasında, köşelerde su tutucu bantlar kullanılarak beton tek parça halinde dökülür. Beton döküldükten sonra gereken priz süresine uyulur ve betona gereken bakım kürü uygulanır.


Beton işleminin takibinde olası sızıntıları önlemek için havuz içinin, denge deposunun ve su ile temas eden tüm yüzeylerin izolasyonu yapılır. Yüzme havuzlarında büyük önem taşıyan yalıtım ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için lütfen Yüzme Havuzlarında İzolasyon bölümümüzü inceleyin.


Yüzme havuzlarında Sıva ve Şapa geçilmeden önce aderans artırıcı ve esneklik sağlayıcı malzeme ile güçlendirilmiş serpme atılarak 1 gün bekletilir. Sıvada kullanılan kum dere kumu olup kesinlikle kireç karıştırılmamalıdır. Yüzme havuzlarındaki sıva ve şap işleminin amacı betondaki hataları minimize etmek ve düz bir satıh elde ederek yüzme havuzunu, kaplama aşamasına getirmektir. Ayrıca bu aşamada havuz içi aydınlatma elemanları, besi ağızları sıfır kotuna getirilir


İstanbul İmar Yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön