29 / 03 / 2024

Haydar Akar'dan Derince Limanı açıklaması!

Haydar Akar'dan Derince Limanı açıklaması!

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Derince Limanı hakkında düzenlediği basın toplantısında “ Derinceliler kendi problemine sahip çıkmıyor” dedi ve Cerratepe olayını örnek göstererek Derincelilerin sesinin yükselmesi gerektiğini vurguladı.



CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Derince Limanı hakkında düzenlediği basın toplantısında “ Derinceliler kendi problemine sahip çıkmıyor” dedi ve Cerratepe olayını örnek göstererek Derincelilerin sesinin yükselmesi gerektiğini vurguladı.


CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Derince Limanı'nın genişletilmesiyle ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Derince İlçe Başkanlığı'nda gerçekleştirilen açıklamaya; CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, Körfez İlçe Başkanı Mehmet Kaçar, Derince Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, Gençlik Kolları Başkanı Ziya Saygı ve çok sayıda partili de katıldı.


LİMANIMIZ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR


Basın açıklaması öncesi ev sahibi olarak kısa bir konuşma yapan CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, “Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. İktidarın özelleştirmeleriyle Derince'ye mal olmuş limanımız peşkeş çekiliyor. Bu konuda derin bir çalışması olan ve TBMM'de de bu konuları dile getiren vekilimiz Haydar Akar bir slayt gösterisi yapacak. Katılımınız için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi ve sözü Haydar Akar'a bıraktı.


İSTEDİĞİ BAŞKANLIK DEĞİL KRALLIK


Haydar Akar ilk olarak ülke gündemine değini. Akar AKP’yi eleştirerek çözüm sürecini  yanlış yönetildiğini dile getirdiklerini ancak buna rağmen iktidarın ülkeyi bu hale getirdiği belirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yüklendi . Akar “ İstedikleri başkanlık değil. Dünyada demokratik başkanlık sistemi bir Amerika’da birde yarı başkanlık sistemi Fransa’da var. Onun dışındaki ülkelerde demokratik bir sistem yok. İstediği krallık. Suudi  Arabistan’a neden bu kadar sık gittiğini anlayabildiniz mi?  Bence oradaki şatafatlı yaşamı oradaki meclissiz bir yaşamı,kralın talimatı ile her işin yerine geldiğini görüyor ve buna özeniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Halkın buna izin vermemesi gerekiyor.” Dedi.


132 BİN KAMYON


CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Derince Limanı hakkındaki açıklamasında şu ifadeleri kullandı. “Cerattepe olayı ile Derince’yi birbirine bağdaştırıyorum. 20 bin kişi yaşıyor. 5 bin kişi sokağa çıkıp doğasına sahip çıkıyor. Derince’de 130 bin kişi yaşıyor. Ama Derince’nin kendi problemine sahip çıkmadığını görüyorum. Dün birkaç dernek ziyareti yaptık. Konuları anlattığımızda konuya duyarlı olmadığını gördük. Derince limanının kapasite artışına ihtiyacı yok.  Gölcük’e doğru 450 metre kıyıya paralel 1 km alan doldurulacak. 450 bin metre kare bir dolgu demek 5 milyon metre küplük bir dolgudan söz ediyoruz. Büyük traylerlele kamyonlarla yaklaşık 132 bin kamyon bu dolgu işinde kullanılacak. Liman devletin limanı iken günde ortalama 250 tır girip çıkış yapıyordu. Ama düşündükleri şu 1380 tane tır Derince’ye girip çıkacak.


“GÜLE GÜLE” DİYECEKLER


Derinceli denizi göremeyecek . Buradaki konteynır yığınlarını görecek. Bunlar için alt yapının hazırlanması gerekirdi. Tırların park alanı nerede olacak? Körfeze gidip bakın tırlar e 5 in üstünde. Beklide kentsel dönüşümle e 5 in altın yaşayan Derincelilere hadi size güle güle diyecekler yakın gelecekte ve tır parkları haline dönüşecek. Ben bildim bileli yerelde iktidardalar. Limanın otoyol bağlantısı yok. Ne zaman sorsak projelendiriliyor yapacağız denilen bağlantıyı henüz yapmadılar. O zaman bu yatırıma izin vermeyeceksin.


DOĞRU YATIRIM DEĞİL


Derince Limanı’nın demir yolu bağlantı var. Ama diğer limanların hiç birinin demir yolu bağlantısı yok. Türkiye’ni  % 5 ihtiyacını karşılıyordu. Birde buraya gemiciler gelecekler. Gemicilerin sosyal  imkanlarının Derince’de karşılanması gerekiyor. Yani derince biraz karışacak. Körfez geçiş köprüsü yapıyorlar. 120 tl geçiş parasını kim ödeyip geçecekse. Bence bu kadar maliyete gerek yoktu. Az bir şey kaldı. Biraz daha doldursaydınız insanlar yayan geçebilirdi. O zaman oraya dolgu geçiş sitemi derdik. Deprem geçirdik. Çöken yerlerin dolgu alnı olduğunu görüyoruz. Biz deprem kuşağındayız. Bunun doğur bir yatırım olmadığını görüyoruz.


ÇOCUKLARIMIZI KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRACAKLAR


İstanbul’dan sonra nüfus yoğunluğunda ikinci kentiz. Kocaeli Türkiye’ye 12 verip 1 alan kent. Merkezi yatırımda 81 il içinde 80. sıradayız. Kocaeli  her yıl 1 Bayburt kadar büyüyor. Doğumla değil göçle. Büyün sanayi ve limanları burada topladığımız için göç alıyoruz. Bu kadar sanayi tesisinin kurulması işsizliğe çare değil. İşsizlikte 6. Sıradayız. Gazeteye beyanat vermişler. 2500 kişilik istihdam yapacaklar. Çocuklarımızı köle gibi 1300 TL’ye çalıştıracaklar. 250 kişilik istihdam için Kocaeli’ye 500 kişi gelecek.  Kocaeli’ye artık yeni sanayi tesisleri yeni limanlar gerekli değil. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili. Bu tesisleri artık başka illere götürmek gerekiyor.


SÖZLEŞMENİN FES EDİLMESİ GEREK


Akar açıklamasını devamında şunları söyledi: “Bu kadar tesisin kurulması kentimizde işsizliği bitiriyor mu? Maalesef kentimiz de herkes yoksun. Şehrimizin %44'ü asgari ücretle çalışıyor. Bu ihaleden önce T.C. birilerini korudu. Bunlardan bir tanesi Ciner. Limanın şuan 14/15 tane kiracısı var. Normal şartlarda uzun sözleşmeler yapmamaları gerek. Bazı firmalara 2-3 yıllık sözleşme yaparken. Bazılarına 15'er yıllık sözleşme yapmakta. T.C. Devleti sözleşme yaparken bir fiyat tarifesi belirliyor ve bir yıl bu tarifeyi bozamazsın diyor. Ancak liman işletmesi tarifeleri değiştiriyor. Limanı alan şirket benim tarife fiyatımla ödersen gemini boşaltırım diyor. Hatta bir kiracı konuyu mahkemeye taşıyor.  Gemisi mahkeme kararı  ile boşaltılıyor. Mahkeme karar almasına rağmen, kimse uygulamıyor. Burada cezai işlem uygulanması gerekiyordu sözleşme gereği. Ceza işlem kamu görevlileri tarafından yerine getirilmiyor. Buradan TCDD görevliler hakkında kamuoyuna suç duyurusunda bulunuyorum. Mahkeme kararları yerine getirilmiyor. Bu sözleşmelerin fes edilmesi gerekir. Ayrıca Bu cezalar 1 yıl içinde 1 milyon  TL yi geçerse sözleşme fesh olur.  Aslında tüm işlemlerde 3-5 milyonu geçmiş durumda bu sözleşmenin fesh edilmesi gerekiyor.


DERİNCE’DE YAŞAM KÖTÜYE GİDECEK


TCDD’nin alanını şirket kullanıyor. Bir kuruş para ödemiyor. Dolgu alanına ihtiyacımız yok. Derince halkına seslenmek istiyorum. Bu sadece benim mücadelemle olacak iş değil. 130 bin nüfusta ne  STK lar nede halk yaşam hakkına sahip çıkıyor.  Herkes yaşama hakkında geleceğine sahip çıksın.Derince Limanı mevcut durumda kalırsa ÇED e gerek yok. Dolgu alanı yapacaksan ekolojik dengeyi değiştireceksen ÇED e ihtiyaç var. Vali’nin ÇED kararı hukuksuzdur. Derince halkının sesini yükseltmesi gerekiyor. Derince’de  yaşam daha kötüye gidecek.  “ dedi


Derince Ekspres


Geri Dön