20 / 04 / 2024

Hazine destekli esnaf kredilerinin faiz oranı meclis gündeminde!

Hazine destekli esnaf kredilerinin faiz oranı meclis gündeminde!

Hazine destekli esnaf kredilerinin faiz oranı meclis gündemine taşındı. CHP'li Bayraktutan konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, hazine destekli esnaf kredilerinin faiz oranına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayraktutan, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bayraktutan, ''Aşağıda belirtilen sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi ELVAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Bayraktutan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz kefaleti ile kullandırılan ve bakiyesi 2021 yılına devreden krediler ile 2021 yılında kullandıracak kredilere ilişkin usul ve esasları belirleyen, 28 Aralık 2020 tarihli, 3340 Sayılı cumhurbaşkanı kararı 29 Aralık 2020 tarih Ve 31349 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. Yayınlanan kararla Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanılacak olan esnaf kredi faiz oranları yüzde 5.00'den yüzde 8.50'ye çıkarılmıştır. Banka yüzde 8.50 faizli kredi kullanan esnaftan, yüzde 8.50 faizi ise hazineden almaktadır. Banka ayrıca bu oranın üstüne yüzde 2.00 komisyon almaktadır Bu da toplamda esnaftan alınan faizin yüzde 10.50 olarak uygulanması anlamına gelmektedir. Ocak 2020 tarihinden itibaren esnafa verdiği kredinin yüzde 10 oranındaki miktarını nakit olarak vermemekte, kredinin yüzde 10'unu kredi kartına yüklemektedir. Toptancıdan alışveriş haricinde bu kart kullanılamamaktadır. Ancak kredi alındığında faiz işlemeye başlamaktadır. Bu uygulama toptancıdan bir ay sonra mal alındığında arada geçen sürede kullanılmayan paranın da esnaf tarafından ödenmesi anlamına gelmektedir.''

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın soruları:
1- 2021 yılında uygulanacak hazine destekli Esnaf kredilerinde 2020 yılına göre faiz oranları hangi gerekçeyle yüzde 70 artışla yüzde 8,50'ye çıkarılmıştır?

2- Halkbankası Esnaftan yüzde 8,50 Faizin yanında yüzde 2,00 oranında komisyon aldığı bilgisi ışığında; zaten zor durumda olan esnaf için faizin dışında ek bir maliyet olan bu yüzde 2.00 oranındaki Komisyon tahsilinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

3- 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren esnafa verdiği kredinin yüzde 10 oranındaki miktarını nakit olarak vermeyerek; kredinin yüzde 10'unu kredi kartına yüklemesi uygulamasının kaldırılarak esnafın üzerindeki yükün azaltılması adına gerekli düzenlemeler ne zaman yapılacaktır? Bir takvim açıklar mısınız? 


Geri Dön