23 / 04 / 2024

Hazine taşınmazlarında özel ağaçlandırma yapılabilecek!

Hazine taşınmazlarında özel ağaçlandırma yapılabilecek!

Maliye Bakanlığı'nın, Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, imar-ihya ve orman fidanlığı yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen "Milli Emlak Genel Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi..



ANKARA (AA) - Maliye Bakanlığı'nın, Hazine taşınmazları üzerinde özel ağaçlandırma, imar-ihya, erozyon kontrolü ve orman fidanlığı yapılmak amacıyla ön izin verilmesine ve kiralama yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen "Milli Emlak Genel Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


Buna göre, 5 ve daha yukarı sınıftaki araziler üzerinde uygulama projesinde belirtilen idare süresi boyunca odun ve odun dışı orman ürünü veren, 4. sınıfa kadarki (1-4 arası) araziler üzerinde de odun dışı orman ürünü veren türler yetiştirilmesi için ağaçlandırma yapılmak üzere gerçek veya tüzel kişilere ön izin verilebilecek ve kiralama imkanı sağlanabilecek. 


Hazine taşınmazları üzerinde elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türleri yetiştirilmek üzere ağaçlandırma yapılmak amacıyla ön izin verilemeyecek, kiralama yapılamayacak ve ağaçlandırma yapılmak üzere kiraya verilen Hazine taşınmazları üzerinde bu ağaçlar yetiştirilemeyecek. Ağaçlandırma işlemlerinde, şiddetli erozyona maruz kaldığı göz önüne alınarak devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve ağaçlandırmaya elverişli olan taşınmazlar öncelikle değerlendirilecek. 


Ön izin verilmeyecek ve kiralama yapılmayacak taşınmazlar 


Hazine taşınmazlarından; kamu hizmetlerine tahsisli olanlar, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde imar planı bulunmayan yerler ile onaylı nazım ve uygulama imar planlarında ağaçlandırılacak alan dışında bir amaca ayrılanlar, deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 2 bin metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 500 metrelik mesafe içinde bulunanlar ile tebliğde belirtilen diğer yerler için ön izin verilmeyecek ve kiralama yapılmayacak. 


Hak sahipliğinin tespiti Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan ve ilan edilen taşınmazlar için taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde oturan, köyün nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde oturmayan veya köyün nüfusuna kayıtlı olmamakla birlikte o köyde oturan gerçek kişiler 100 bin metrekareye kadar (100 bin metrekare dahil) taşınmaz için hak sahibi olarak belirlenebilecek. 


Tüzel kişiler ile taşınmazın bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olmayan ve o köyde oturmayan gerçek kişiler 3 milyon metrekareye kadar (3 milyon metrekare dahil) taşınmaz için hak sahibi olarak tespit edilebilecek. 

Ancak, bu taşınmazlara yönelik olarak ağaçlandırma amaçlı tahsis taleplerinin bulunması halinde, 3 milyon metrekareye kadar taşınmaz için belirlenen hak sahipleri dikkate alınmaksızın sırasıyla; yüzölçüm sınırlaması aranmaksızın genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine, 500 bin metrekareye kadar (500 bin metrekare dahil) olan taşınmazlar için ise köy tüzel kişiliklerine öncelik tanınacak. 


Bir taşınmaz için aynı gruptan birden fazla kişinin başvuruda bulunması ve taşınmazın tamamının başvuranların taleplerini karşılamaması halinde, gruba ilişkin başvuru bedeli üzerinden pazarlık usulü ile ihale komisyonu tarafından yapılacak arttırma sonucunda en yüksek bedeli teklif eden kişi hak sahibi olacak. Her aileden sadece bir kişi hak sahibi olabilecek. 


İlan ve başvuru Maliye Bakanlığı'na bildirilen ve yine Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda üzerinde ağaçlandırma yapılması uygun görülen taşınmazlar, valiliklere (defterdarlıklar) bildirilecek. 

Bu taşınmazlar, valiliklerce (defterdarlıklar) kendilerine ve varsa kaymakamlıklara (mal müdürlüklerine) ait internet sayfaları dahil uygun görülen diğer şekillerde 30 gün süreyle ilan edilecek. 


Başvuru sahiplerinden başvuru sırasında, taleplerine konu taşınmazın yüzölçümü esas alınarak Bakanlıkça belirlenen tutarlarda başvuru bedeli tahsil edilecek. 2013 yılı için, başvuru sahiplerinden alınacak başvuru bedelleri birinci grup için 250 lira, ikinci grup için 2 bin 500 lira olacak. 


Kiralama işlemleri 


Ağaçlandırma yapılmak amacıyla kiraya verilen taşınmazların yıllık tahmini kira bedelleri; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından fidan türleri ve arazi verim sınıfları dikkate alınarak her yıl yeniden belirlenen bedeller üzerinden tespit edilecek ve bu bedeller Maliye Bakanlığı'nca il defterdarlıklarına duyurulacak. 

Ön izin sahibi tarafından ön izin süresi ve verilmiş ise ek süre içerisinde uygulama projesinin hazırlatılarak onaylatılması halinde, Bakanlıktan izin alınmaksızın, illerde defterdarlıklara, taşınmaz ilçede ise defterdarlıktan izin alınmak suretiyle varsa milli emlak müdürlüklerince yoksa mal müdürlüklerince, 10 yılı (10 yıl dahil) geçmemek üzere, kira süresi ve belirlenen ilk yıl tahmini kira bedeli üzerinden ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine göre pazarlık usulüyle yapılacak ihale sonucunda belirlenecek kira bedeli karşılığında adına ön izin verilen kişiye kiralama yapılacak ve kiracı ile kira sözleşmesi düzenlenecek. 


Ara tarım 


Kiraya verilen alanlarda odun ve odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççıklarla yapılan ağaçlandırmaların altında projesinde belirtilmesi ve projesine uygun olarak ağaç dikimi yapıldığının yetkili orman idaresince tespit edilmesi kaydıyla ve kiracı tarafından idareye bilgi verilmesi koşuluyla, alt tür olarak tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkiler ile her türlü tek yıllık (arpa, buğday, yulaf, mercimek gibi) tarım ürünleri yetiştirilebilecek. Ara tarımın süresi, projesinde belirtilen süre kadar olacak. 


Ankara 24 Saat


Geri Dön