20 / 04 / 2024

Hazineye ait tarım arazileri kiraya veriliyor!

Hazineye ait tarım arazileri kiraya veriliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle “Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçiye Kiralanması’’ projesi hayata geçiriliyor. 



218 bin çiftçiyi yakından ilgilendiren Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Çiftçiye Kiralanması projesi, Tarım Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında hayata geçiriliyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere kiralanacağını ve isterlerse kiralanıp akabinde satın alabileceklerini açıkladı. 

Hazineye ait tarım arazilerinin kiralanabilmesi için 31 Aralık 2017 tarihinden önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. Bunun tespiti Milli Emlak Genel Müdürlüğü İl Müdürlükleri bünyesinde yapılacak. Başvuru tarihi itibariyle arazilerin fiilen kullanımının da devam etmesi gerekiyor. Arazilerin ecrimisil borcunun da olmaması gerekiyor. 

Tarım arazilerinin kiralanması için başvurular Çevre Şehircilik İl Müdürleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılabilecek. Başvurular için son tarih ise 19 Kasım 2018 olarak açıklandı. 

Kira bedeli nasıl hesaplanacak? 

Hazineye ait tarım arazilerinin kiralanmasında kira bedeli mevcuttaki ecrimisil bedeli bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacak. Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanı ise iki taksitle ödenebilecek. Çiftçiler bunu ister hasat dönemlerinde, isterse de yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek. 

Hazine taşınmazlarında yapılacak kiralama işlemlerinde;

1-) 10 yıla kadar kiralama süresi,
2-) KDV'siz ödeme,
3-) Kullanıcılarına tarım arazilerinin doğrudan kiralanması,
4-) Ağaçlandırma amaçlı kiralamalarda ilk 5 yıl yüzde 50 indirim yapılacak. 

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön