26 / 04 / 2024

Hazır giyim ve tekstilde büyük kayıp başladı

Hazır giyim ve tekstilde büyük kayıp başladı

Korona virüs salgınında üretim, yatırım ve ihracat gibi birçok alanda rekor kıran Türkiye hazır giyim ve tekstil sektörleri, korona salgını ve savaş sonrası bozulan ekonomik veriler sebebiyle zor bir dönemlerden geçiyor.



Yeni siparişler, kapasite kullanım oranları ve ihracatta yaşanan düşüş hızının arttığı sektörlerde kapanmaların başladığı, buna bağlı olarak da istihdam kaybının yaşandığı belirtiliyor. Bu ayın ilk yarısında hazır giyim ihracatında toplamda yüzde 20’ye yakın düşüş yaşandığı vurgulanırken, her iki sektörde ise yılsonu ihracat hedefleri aşağı yönlü şekilde revize edildi.

Kaybın önümüzdeki yıl da devam edeceğinden endişe eden sektör temsilcileri ithalatı düşürecek önlem taleplerinde bulunurken, temsilcileri istihdam desteği ve rekabetçi kur çağrısında da bulundu.

Hazır giyim ve tekstil sektörleri, korona salgını öncesi yıl olan 2019 yılında sırasıyla 17,7 milyar dolar ve 9,9 milyar dolar ihracatla kapatmış, toplamda ise 1 milyon 39 bin kişilik istihdama ulaşmışlardı. Salgın yılı olan 2020 yılında tedarik zincirinin değişmesi ile rakiplerine göre avantajlı konuma geçen Türkiye, ihracatını da hızla artırmış, bu artışın da devam edeceği beklentisi ile de tarihinin en büyük yatırım hamlesini başlatmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön