26 / 04 / 2024

Her iki tapudan biri kadınların!

Her iki tapudan biri kadınların!

Türkiye'de gerçek kişiler adına kayıtlı 187 milyon hisse kaydının toplamda 76 milyonluk kısmı kadınlara ait.



 

Ülkemizde tapu sahibi olma konusunda erkek egemenliği yıkılmaya başladı. Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, gerçek kişiler adına kayıtlı 187 milyon hisse kaydının toplamda 76 milyonluk kısmı kadınlara ait. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi tarafından açıklanan verilere kadınların konut, bireysel tapulardaki sahipliği artarak devam ediyor. Ülke genelinde geçen sene yaklaşık olarak 1.5 milyon konut satış sonucunda el değiştirdi. Erkeklerin yüzde 59.5, kadınların da yüzde 32.2 konut sahibi olurken, yüzde 1.6 pay ile 23 binin üzerinde konut da kadın ve erkekler tarafından ortaklaşa şekilde alındı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre konut alımında kadınların payı yüzde 32'yi geçerek bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaştı. Kadınlar geçen sene yaklaşık olarak toplamda 500 bin konut satın aldı.

Her iki tapudan biri kadınların!

BATI'DA DAHA YAYGIN

Cinsiyete göre konut alım istatistiklerine göre batı şehirleri ağırlıklı olarak konutların yaklaşık olarak 30'luk kısmı kadınların üzerine yapıldı. Geçen sene mega kent İstanbul, 77 bin konut satışıyla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan şehir oldu. Erkekler tarafından toplamda 149 bin konut satın alınırken, ortak alınan konutların sayısı ise 6 bine yaklaştı. En az konut satışının yapıldığı şehirler kadınlarda 50 konutla Ardahan olurken, önceki sene de Ağrı başı çekmişti. Balıkesir'de yüzde 40.3, Çanakkale yüzde 38.5, Burdur yüzde 37.6, Edirne yüzde 37.3 olurken, Tunceli'de de yüzde 36.6 olarak belirlendi.

Her iki tapudan biri kadınların!

CİNSİYETE BAĞLI HİSSE SAYISI

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki bireysel tapular içindeki kadınların sayısıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakan Murat Kurum, TAKBİS'deki tüm aktif hisse kayıtlarında gerçekleştirilen sorgulamaya göre, bunların kişiler adına kayıtlı hisse sayısı ile cinsiyete bağlı hisse sayılarına değindi. Bakan Murat Kurum, gerçek kişiler adına kayıtlı 187 milyon 556 bin adet hisse kaydı olduğunu kaydederek "Bunlardan cinsiyeti kadın olanların sayısı 76 milyon 76 bini geçiyor. TAKBİS bağımsız bölüm olarak taşınmazlarda, taşınmaz vasfı konut nitelikli olan ve gerçek kişiler adına kayıtlı toplam 20 milyon 741 bin hisse kaydı bulunuyor" dedi.
 

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?


Geri Dön