24 / 04 / 2024

Hisseli arsa satışı 2014!

Hisseli arsa satışı 2014!

Hisseli arsa satışı ortaklardan tamamı ile birlikte yapılabilceği gibi kişi tek başına da kendi hissesini devredebiliyor. Hisseli arsa satışı nasıl yapılır? İşte, hisseli arsa satışı 2014!



Hisseli arsa satışı 2014!

Hisseli arsa satışı ortaklardan tamamı ile birlikte yapılabilceği gibi kişi tek başına da kendi hissesini devredebiliyor. Miras yoluyla intikal işleminde  birden çok  mirasçı varsa intikal yapılınca taşınmazın hisselere bölünmesi istisna kapsamında oluyor. 


Hissedarlardan birinin hissesini satması halinde, diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkı bulunuyor. Bu hak "şufa hakkı" olarak biliniyor.  Eğer hisse, paydaşlardan birine satılmak isteniyorsa burada şufa hakkı söz konusu olmuyor. 


Vasiyetname ile birden fazla mirasçı ataması (mansup mirasçı tayini) veraset belgesi veya veraset belgesi yerine geçen mahkeme yazısı yazısı ile yapılacak tescillerdeki hisse bölünmesi istisna kapsamında yer alıyor.


Hisseli arsalarda arsanın mülkiyetin birden çok sahibi oluyor. Hisseli arsa satışında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu hususlara aşağıda yer veriliyor. İşte, hisseli arsa satışı.


Hisseli arsa satışı 2014!

1) Size arsa satacak kişi yada emlakçınız,  kadastro müdürlüğüne resmi yoldan müracaat ederek alacağınız arsanın bulunduğu tarlanın tamamının sınır kazıklarını huzurunuzda çaksın;  sınır tespitini sizde gözlerinizle görmüş olun ve kadastro tutanağını da almanız uygun oluyor. 


2) Eğer özel parselasyonu (özel ifrazı) yapılmış size yeriniz tarlanın şurasıdır diyorlarsa,  o zamanda tarlanın tamamının parselasyon planını ve size verilecek parselinde çapını istemeniz gerekiyor. Size verilecek özel parselinde tespitini istemeniz sizin için önemli oluyor.


3) Ayrıca tarlanın su havzası, tarım alanı, orman alanı içinde olup olmadığını kadastro müdürlüğüne  yazılı olarak baş vurup size belgesini versinler hatta bu başvuruda sizde kendilerine refakat edin ve  alacağınız cevabın resmi ve yazılı olması önem teşkil ediyor. 


4) Eğer tarla parselasyonu yapılmamış ise o halde tarlanın çok fazla ortağı yok demektir. Böyle bir durumda tarlanın kaç  ortağı  varsa bunu tapu dairesinden öğrendikten sonra mevcut sahiplerinden ön alım (şufa ) haklarını kullanmayacaklarına daire,  noterden veya tapuya gelerek beyan ve Taahhütte bulunmalarını isteyin. İşinizin selameti açısında işlemin doğrusu budur.



Hisseli ev satılabilir mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön