20 / 04 / 2024

Hisseli gayrimenkulde paylar nasıl belirlenir?

Hisseli gayrimenkulde paylar nasıl belirlenir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Üç kardeş hisseli binadayız. Binada binada depo, bir dükkan, 4 daire ve çatı katı var. Toprak tapulu. Burada benim hakkım ne kadardır?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Üç kardeş hisseli binadayız. Binada binada depo, bir dükkan, 4 daire ve çatı katı var. Toprak tapulu. Burada benim hakkım ne kadardır?' sorusunu yanıtladı.

Üç kardeş hisseli binadayız. Binada binada depo, bir dükkan, 4 daire ve çatı katı var. Toprak tapulu. Burada benim hakkım ne kadardır? D.S.

Hisseli gayrimenkulde paylar nasıl belirlenir?

*****

Okuyucumun sorusuna net yanıt verme imkanım yok. Yani kendisine ‘sizin payınız üçte bir veya üçte iki’ gibi bir ölçü veremem. Zira bu, malın ne şekilde elde edildiğine ve elde edilirken ne gibi bir bölüşüm yapıldığına bağlı.

Önce şunu söyleyebilirim; okuyucum toprak tapulu dediğine göre arsanın tapusu var. Üzerindeki binada kat mülkiyeti yok, dolayısıyla binanın proje dışı olduğu ihtimali kuvvetli. Yani bu üç kardeş arsanın maliki ama üzerindeki yapıdan da tasarruf bu oranda olabilecek. İkincisi; üç kardeş denildiğine göre, bu yer anne baba, dede gibi aile büyüklerinden miras kaldıysa, paylar eşit olur, okuyucumun üçte bir hissesi var. Ama tekrar edeyim bütün bunlar tahmin.

*****

Şimdi son bir tahmin daha yapayım. Okuyucum diyor ki ‘toprak tapulu’ yani ellerinde bir tapu var. İşte bu tapuda hisseler yazar. Bu tapuyu bir inceleseler kimin ne kadar hissesi var görecekler.

Fakat tapu aile büyüklerine ait olup da daha mirasçı olarak kendi adlarına tescil yaptırmadılarsa, onu da görme imkanları yok. Bu durumda yine devreye miras payları girecek. İşin doğrusu böyle bilmece çözmektense, ellerindeki mevcut tapu ile bir meslektaşımın kapısını çalsalar da işi en sağlıklı şekilde öğrenseler diyorum. Zira bu satırlarda nihai sonuca ulaşmak mümkün olmayacak.

Miras kalan arsa mirasçılar arasında nasıl bölüşülür?


Geri Dön