25 / 04 / 2024

Binaların enerji performansı nasıl belirlenir?

Binaların enerji performansı nasıl belirlenir?

Binaların enerji performansı nasıl belirlenir? Merak ediyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Binaların enerji performansı nasıl belirlenir?

Enerji kimlik belgesinin; sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar ile mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 metrekareden az olan binalar dışındaki tüm eski ve yeni binalarda alınması gerekiyor.


Mantolama uygulamasından sonra alınması gereken enerji kimlik belgesinde belirtilen binanın enerji performansı nasıl hesaplanıyor? Neye göre hesaplanıyor? Merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Binaların enerji performansı nasıl belirlenir?

- Binanın metrekare başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi,

- Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması, 

- Bu değerlerin "referans bir bina"nınki ile kıyaslanması, 

- Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi ile belirlenmiş oluyor.


Yapılan hesaplama sonucunda, binanın yıllık; Isıtma, soğutma, sıcak su, aydınlatma, havalandırma, tüketimleri birincil enerji olarak belirleniyor. Bu tüketim değerlerine bağlı olarak CO2 salımı da hesaplanıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön