19 / 04 / 2024

Hisseli tapu ayırma masrafı ne kadar?

Hisseli tapu ayırma masrafı ne kadar?

Hisseli tapu ayırma işlemleri tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemine deniyor. İfraz işleminin gerçekleşebilmesi için tapu ifraz harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, hisseli tapu ayırma masrafı ne kadar?



Hisseli tapu ayırma masrafı ne kadar?

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.  Hisseli tapu ayırma işlemleri ise tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemi olarak ifade ediliyor.


Bir başka bir deyişle,  tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemine hisseli tapu ayırma işlemi deniyor. Hisseli tapu ayırma işlemi serbest harita mühendisi tarafından yapılıyor. Ayırma işlemi yapılacak taşınmaza ait çap ve aplikasyon krokisi Kadastro Müdürlüğünce düzenlenerek ilgilisine veriliyor. 


Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümen veya İl İdare Kurulu kararı alındıktan sonra ayırma işlemi serbest harita mühendisi tarafından yapılıyor. İncelemeler sonucunda düzenlenen belgeler Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderiliyor. Hisseli tapu ayırma işleminin gerçekleşebilmesi için bazı belgeler gerekli oluyor. Hisseli tapu ayırma işlemi için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


* Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış plan ve eki belgeler,


* Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine alt veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi,


* İstendiği takdirde, tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısı kadar) taşınmaz mal sahibinin son alt ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


* Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya il idare Kurulunun olumlu kararı.


İşlemin mali yönü..

1) İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil ediliyor.  


2) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden de 11,38 oranında harç oranı hesaplanıyor. 


3) Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya  ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 4,55 oranında tahsil ediliyor. 



Tapuda ifraz harcı oranı nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön