26 / 04 / 2024

Tapuda ifraz harcı oranı nedir?

Tapuda ifraz harcı oranı nedir?

Tapuda ifraz işlemi tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesine deniyor.Peki, tapuda ifraz harcı oranı nedir?



Tapuda ifraz harcı oranı nedir?

Ayırma (ifraz) tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrılacak taşınmaz malların üzerinde, rehin, irtifak hakkı veya şerh var ise bütün hak sahiplerinin muvafakatlarının alınması zorunlu oluyor.


İfraz işlemi, tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemi anlamına geliyor. İfraz işlemi, bir gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi ya da bir kısmının satılması durumlarında meydana geliyor. İfraz işlemi, bu gibi durumlarda yapılan tapu kütüğündeki değişiklik olarak karşımıza çıkıyor.


Tapuda ifraz işleminin gerçekleşebilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilmesi ile başvurulması gerekiyor. İfraz harcı ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. Tapuda ifraz harcı oranı aşağıda yer alıyor;


Tapu ifraz harcı ne kadar?

1) İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil ediliyor.  


2) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden de 11,38 oranında harç oranı hesaplanıyor. 


3) Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya  ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 4,55 oranında tahsil ediliyor. 



Tapuda ifraz işlemi nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön