19 / 04 / 2024

Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli tapu sahipleri bu konunun her ayrıntısını bilmek istiyor. O yüzden “Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?” sorularına yanıt aramaktadır. İşte detaylar!



HİSSELİ ARSALARDA ANLAŞMAZLIK OLURSA NE OLUR?

Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık oluşabilir böyle bir anlaşmanın bulunması halinde de her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava açabilir.

HİSSELİ TAPUDA HİSSE FAZLA OLURSA NE OLUR?

Medeni Kanun 697. Maddesine göre, paydaşlıktan çıkarmaya dair hükümlerin, pay üzerinde kurulmuş olan intifa ve diğer ayni hak sahiplerine de uygulanacağı belirtilmektedir. Bu hükme göre, paydaşlardan birisinin kendi payı üzerinde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması halinde, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

Paydaşlıktan Çıkarma İşlemi...

Paydaşlıktan çıkarma davasının açılması ve nedenlerin haklı bulunması halinde mahkemece yapılması gereken işlemler de kanunda açıklanmıştır.

Hisseli taşınmazda, paydaşın payının ayrılması olanağı bulunmuyorsa bu durumda üç seçenek yer alıyor. Onlar da şu;

  • Diğer hissedarlardan birisinin payı devralması gerekmektedir,
  • Payı devralmak isteyen paydaş bulunmaması halinde mahkemece verilen süre içinde davalının payını üçüncü kişiye devretmesi gerekir,
  • Verilen süre içerisinde devredilmeyen payın açık artırma ile satışı da gerekmektedir.

ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir mirasçı, diğer bir ya da birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devredebilir. Yani mirasçılara devri mümkündür. Miras payının devri için bilinmelidir ki, kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmektedir. Ama Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olabilir.

Miras payının devri bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının başka bir mirasçıya devir edilebilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı duyurdu! Yüksek maaşla hemen memur olun! Bugün başvurun hemen işe başlayın!

Banka hesabınızı hemen kontrol edin! TCKN son hanesine göre ödemenizi alacaksınız!


Geri Dön