29 / 03 / 2024

Tapuda hisse satışı nasıl olur?

Tapuda hisse satışı nasıl olur?

Taşınmaz mal tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Peki, tapuda hisse satışı nasıl olur?



Tapuda hisse satışı nasıl olur?

Taşınmaz mal tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Taşınmazın tamamı bir tek kişiye aitse buna tam (müstakil) mülkiyet deniyor. Taşınmaz bir tek kişiye ait değil de birden çok kişiye ait ise buna toplu mülkiyet deniyor. 


Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, gayrimenkulün hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda belirtilmiyor.


Hisseli tapu iki şekilde olabilir:

Elbirliği mülkiyeti söz konusu ise; ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu değildir.(Örneğin; miras ile intikal eden gayrimenkullerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri yoktur, gayrimenkule hepsi birden ortak olarak maliktir.


Paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılmıştır ve her malik kişinin payı oransal olarak belirlenmiştir. Malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında maliktir.


Tapuda hisse satışı nasıl olur?

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebilirler. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor. 


Tapuda hisse satışı için gerekenler.. 

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi

2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Tapu hisse devir işlemleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön