26 / 04 / 2024

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Bir mülke sahip olan ortakların sayısı, hisse yüzdeleri ve isimlerini gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Hisseli tapularda ortaklık bozulabiliyor. İşte, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!



Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Bir mülke sahip olan ortakların sayısı, hisse yüzdeleri ve isimlerini gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor.  Hisseli arsa tapularında hissedarların toplam arsa içindeki alanları tapu kayıtlarında görünmüyor.


Yani bu belgede gayrimenkulün hangi bölgesinin kimin olduğu belirtilmiyor.  Herkes her metrekare hissesi oranında ortak oluyor. Ortaklar oturacakları yerin ayrımı, kendi aralarında rıza-i taksim sözleşmesi yaparak çözebiliyor.


Dava, gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor. 


Hisseli tapuda ortaklık giderilmesi davası mahkemenin karara varması en az 3 ay sürüyor. Bu davaların yargıtaya taşınması halinde süreç 4 aya kadar çıkabiliyor. 


Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre, “Taşınmazın aynından doğan davalarda yetki” başlıklı 12. maddesi taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinin kesin yetkili olduğu belirtiliyor.


Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön