26 / 04 / 2024

'Hobi bahçeleri'ne yeni önlemler geliyor!

'Hobi bahçeleri'ne yeni önlemler geliyor!

Tarım ve ormancılıkla ilgili düzenlemelerin yer aldığı hobi bahçelerinin tarım alanlarına verdiği zararların engellenmesi, gıdada taklit ve tağşiş yapanların üretimden men edilmesinden hapis cezasına kadar yaptırımların artırılmasını planlayan yasa teklifi Meclis’e sunuldu.



AK Parti tarım ve ormancılıkla ilgili düzenlemeler içeren hobi bahçelerinin tarım alanlarına verdiği zararların önüne geçilmesi, gıdada taklit ve tağşiş yapanların üretimden men edilmesinden hapis cezasına kadar yaptırımların artırılmasını planlayan yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre; 34 maddelik yasa teklifiyle ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, birinci sınıf tarım arazileri üzerine hiçbir izin almadan yapılan hobi bahçelerinin sayısında son dönemde önemli bir artış yaşandığını belirterek, tarım arazilerini tahrip eden bu yapılar için yeni yaptırımlar getirdiklerinden bahsetti.

Vatandaşlara çağrı

“Vatandaşlarımıza sesleniyorum; hobi bahçesi adı altında izinsiz, ruhsatsız, plansız programsız herhangi bir yapı almamaları konusunda özellikle uyarıyoruz” diye konuşan Muş, hobi bahçesi adı altında tarım arazilerine yapılan bu yapılarla ilgili 1000 TL’den az olmamak üzere her metrekare için 10 TL para ceza verileceğini kaydetti. Bu yapılarda yapılan aykırılıkların giderilmemesi ve tarım toprağının eski haline getirilmemesi durumunda 2 aylık beklemeden sonra bu cezaların 3 kat artırılarak uygulanacağını ve bunların yıkımı için belediye ve il özel idarelerini devreye gireceğini sözlerine ekledi. Tarım Bakanlığı'nca büyük oba olarak adlandırılan ve tescil edilen yerlerde hobi bahçelerinin kurulması durumunda cezaların 2 katı olarak uygulanacağını sözlerine ekledi.

Teklifle ormanların korunmasına dönük düzenlemelerin yapıldığını anlatan Muş, sahipli arazilerde izin alınmadan yapılan ağaç kesiminde 308 TL olan para cezasının 5 metreküpe kadar yapılan izinsiz kesimlerde 500 TL bundan sonraki her metreküp için 100 TL para cezası uygulanacağından bahsetti.

İŞTE YASA TEKLİFİNDE YER ALAN BAZI DÜZENLEMELER

Yasa teklifiyle saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende alkollü içki satışıyla ilgili idari para cezası artırılarak 65 bin liradan 320 bin liraya ulaşacak.. 18 yaş altına alkol satış yasağını 5 yıl içinde üçüncü defa ihlal edenin satış belgesinin iptal edilip 2 yıl faaliyetten kapsamında yer almayacak.

- Sahipli arazilerde ekim ve dikim yoluyla ağaçlandırma yapılması teşvik edilecek.

- Bozuk orman alanlarında fidanlıklar kurulması mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştirilip işlenmesi için tesis kurulmasına izin verilecek.

- Şeker piyasasında denetimin artırılmasına dönük olarak şirket ve fabrikalar dışında kalan şeker piyasasında faaliyette bulunarak şekeri hammadde olarak kullanan veya ticari faaliyetini yapan gerçek ve tüzel kişilerin denetiminin yapılmasına ilişkin düzenleme yapılacak. Bakanlığın şeker piyasasında yaptığı denetimlerde yanlış eksik bilgi verenlere dönük idari para cezaları yeniden gerçekleştirecek.

- Gıdada taklit ve tağşiş yapanların ürettikleri bu ürünler masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilecek. Bu gıdaları üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda işletmecilerine 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin günden beş bin güne kadar adli para cezası verilecek. Fiilin 3 yıl içinde tekrarlanması durumunda gıdayı üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda işletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar gıda sektörü faaliyetinden men edilecek. Gerçeğe aykırı yayın yapan kişilere 20 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Yazlık ev alamayanlara 'hobi bahçesi' alternatifi!

Türkiye'nin yeni gündemi: Hobi bahçelerinin yıkımı!


Geri Dön