26 / 04 / 2024

Hükümet miras kalan tarım arazileri için harekete geçti!

Hükümet miras kalan tarım arazileri için harekete geçti!

Tarım alanında ekonomide ilk 5'e girmek isteyen Türkiye toprak reformunu hayata geçiriyor. Yeni reform ile 9 milyon hektar tarım alanının satış ve miras yoluyla bölünmesi engellendi. 



Hükümet miras kalan ve satış yoluyla bölünen tarım arazilerin bölünmesini engelleyecek uygulamayı hayata geçiriyor. Takvim'de yer alan habere göre; çok sayıda mirasçısı olan anlaşmazlık nedeniyle 720 bin hektar arazinin veraset intikali gerçekleşmedi. Bu reform ile çiftçi kayıt sisteminde yer alamadıkları için tarımsal destekten yararlanamayan üreticilere büyük fayda sağlandı. Böylelikle hisseli tarım arazileri bölünmeyecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, arazi intikali sorununu çözmek için  harç ve vergi muafiyeti geleceğini dile getirdi. 

Hükümet miras kalan tarım arazileri için harekete geçti!

Türkiye genelinde 28 milyon hektar arazi varlığı bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonu tarafından yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarında  tarım arazilerinin satış ve miras intikal işlemleri, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi İle entegre edilerek tarım arazileri devir takip sistemi hayata geçirildi. Tarımsal arazi satışı için yaklaşık 52 milyon dekar arazi, 2.6 milyon adet parsel başvurusu yapılırken 65 bin 421 adet parselde 7 milyon 983 bin dekar alanın satış ile bölünmesi engellendi.  Miras yoluyla devir için de 4.1 milyon dekar arazi için 318 bin adet başvuru gerçekleşti. Yeni reform ile 67 bin adet başvuru ve 905 bin dekar tarım arazisinin mirasla bölünmesinin önüne geçildi ve bu sayede  9 milyon hektar tarım alanının satış ve miras yoluyla bölünmesi engellendi.

Hükümet miras kalan tarım arazileri için harekete geçti! 

Harç ve vergi muafiyeti geldi

2014'ten bu yana mirasçıların takibini yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, k, "2005-2021 arası 720 bin hektar tarım arazisinin intikali yapılmadı. İntikalin çözümü için süresi içinde (vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde) işlemlerini yaptıran varislere harç ve vergi muafiyeti getirildi" dedi. Vefat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde devir yapanlar vergi ve harç ödemeyecekler. Hisseli tarım arazileri masraf yapılmadan birleştirilebilir ken, vergi, harçla birlikte döner sermaye ücreti de talep edilmiyor. 

Bu muafiyet; sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde 5 dekardan küçük, örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük hisseleri için geçerli Vefattan itibaren 1 sene içinde intikalini gerçekleştirenlerden vergi ödemesi istenmeyecek. 

Kredi de veriliyor

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı, tarım arazisi varlığı toplam 5 dekar veya daha az olan işletmelere küçük aile işletme yardımı yapılıyor. Arazilerin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi için varislerin finansmana kolay bir şekilde ulaşması için çalışma yapılacak. Arazileri korunması, aktif kullanımı için ülke genelinde detaylı toprak etütleri gerçekleştirerek bu arazilerin haritalanması, sınıflandırılması yapılacak. Toplam 2 milyon hektar tarım alanının detaylı toprak etütleri Ulusal Toprak Veri Tabanına işlenecek, 2.5 milyon hektar tarım alanının arazinin nasıl kullanacağı planlanacak.

Hükümet miras kalan tarım arazileri için harekete geçti!

Avrupa'da büyüklük 175 dekar

Avrupa ülkelerinde toprak büyüklüğü ortalama 175 dekar olurken Türkiye'de ise büyüklük 59 dekar.  Toprak reformunda miras yoluyla bölünen topraklar yeterli büyüklükte değilse ortak kullanım için teşvikler yapılıyor. Tarımsal arazi piyasasının yenilenmesi mülkiyet kaynaklı ihtilaflarına giderilmesi, işletme ölçeklerinin yükseltilmesi için çalışmalar yapılmaya devam ediliyor.  Tarım arazilerinin ve nadas alanlarının tarımsal üretime dahil edilmesi için teşvik edici programlar düzenleniyor.

Hazine arazileri tarıma kazandırılacak!


Geri Dön