19 / 04 / 2024

Hükümetten dar gelirliye 1.150 TL kira yardımı!

Hükümetten dar gelirliye 1.150 TL kira yardımı!

Hükümet kiralarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlara destek ödemesi yapmaya devam ediyor. Verilen yardımlar kapsamında hükümet 1.150 TL destek ödemesi yapıyor.



Devlet tarafından sağlanan çok sayıda destek ödemesi yapılıyor. Takvim'de yer alan habere göre; bu ödemeler kişilerin içerisinde bulundukları zor durumlarda rahatlamaları için veriliyor. Devletin para yardımları uygulaması arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden oluşturulan kentsel dönüşüm kira yardımı uygulaması da bulunuyor. Türkiye'nin en büyük ve en pahalı üç kenti arasında gösterilen Ankara, İstanbul ve  İzmir  amacıyla kentsel dönüşüm kira yardımı rakamı 1.150 TL olarak ödenecek. Kira yardımı almak için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar? 

Son olarak 2019 yılında belirtiler tekrar değerleme seviyesi üzerinden kentsel dönüşüm kira yardımı tutarına zam uygulandı. 2020 senesinde salgın zamanında beklenilen zam seviyesi açıklanmazken gözler 2021 zam açıklamasına çevrilmişti. 2021 senesinde de en az kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri aylık 715 lira olarak Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük ve Kilis kentlerinde evlerini kentsel dönüşüme veren şahıslara ödenecek. En yüksek kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı ise aylık bin 150 TL ödeme uygulanacağı ilan edilen Ankara, İstanbul ve İzmir amacıyla verilecek. 

Hükümetten dar gelirliye 1.150 TL kira yardımı!

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır? 

Riskli yapı raporu alınarak yıkım kararı aldığı gayrimenkullerde yaşayan hak sahiplerinin, tahliye tarihinden itibaren bir sene içerisinde ya da riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde, riskli yapının var olduğu şehirdeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurmaları yeterli olacak. Başvuru için konutun bireyin kendi talebi ile boşaltılması ve bireyin aynı anda kentsel dönüşüm konut kredisi başvurusu yapmamış olması şartları aranır. Bu şartları taşıyan ev sahipleri, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahibi şahıslar kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru yapabilir. 

2 bin 300 TL taşıma yardımı yapılacak 

Kentsel dönüşümde evini tahliye edeb ve taşınan kiracılara ise taşınma desteği ismiyle altında devlet tarafından kentlere göre belirlenmekle birlikte en düşük bin 430 TL ve en yüksek 2 bin 350 liralık taşınma yardımı desteği ödemesi yapılıyor. Taşınma desteği almak için başvuru yapılan kişinin evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması sebebi ile yıkılması zorunlu olacak. 

Hükümetten dar gelirliye 1.150 TL kira yardımı!

Başvurular nasıl yapılır? 

Devlet tarafından sunulan yardımlardan faydalanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı ilan edilmesinin sonrasında işlemlerini yapmaları gerekiyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı çıkan gayrimenkulün tahliye tarihinden itibaren bir sene içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu şehir sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları zorunludur.

Devletten kira yardımı nasıl alınır? 

Devletin ödediği kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alınmasının ardından ödenmeye başlıyor olup başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul ediliyor.

18 ay veriliyor

Kentsel dönüşüm yasası dahilinde riskli yapılarda oturanlara 18 ay kira yardımı sağlanıyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapıldığını da ekleyelim. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden faydalanıyor.

Hükümetten dar gelirliye 1.150 TL kira yardımı!

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman başlıyor? 

Tahliye kararının alınması ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı da başlıyor. 

Başvuru gerekiyor

Kira yardımı alabilmek için tahliyeden itibaren en geç 1 sene içinde başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul, İzmir ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler talep ediliyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Dar gelirli ailelere kira yardımı müjdesi!


Geri Dön