19 / 04 / 2024

Hüseyin Samut: Kentsel dönüşüm insan hayatına endeksli!

Hüseyin Samut: Kentsel dönüşüm insan hayatına endeksli!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu desteğiyle İstanbul Marriott Otel Şişli’de “2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi” düzenlendi. Hüseyin Samut İstanbul Kentsel Dönüşüm Kongresi’ni değerlendirdi.



Kongrenin açılış konuşmalarını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İMB Başkanı Halil İbrahim Abdik, ULI Başkanı Haluk Sur, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ve Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen yaptı.  Kongrede Türkiye’nin son yıllarda üzerinde durduğu kentsel dönüşümün derinlemesine ele alındı. Yasası çıkan ve sektör temsilcilerinin planlamasını yaptığı kentsel dönüşüm hakkında değerlendirmeler yapılırken, konuşmacıların görüşlerine de yer verildi. 


Kongrenin açılış konuşmacılarından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bankalara seslendi. Artık bankalarımızın bahanesi kalmadı diyen Hisarcıklıoğlu; “Merkez Bankası hem politika faizini hem de fonlama faizini indirdi. Bankalar da faizlerdeki bu gerilemeyi muhakkak kredi faizlerine özellikle de konut kredilerine yansıtmasını istiyoruz. Bankacılık sektörü, reel sektörü ve vatandaşlarımızı mağdur etmesin" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen’de kentsel dönüşüm çalışmalarının uzun zamandan bu yana devam ettiğini hatırlattı. TOKİ, belediyeler ve özel teşebbüsün bugüne kadar gerçekleştirdiği birçok projenin olduğunu belirten Gürgen kentsel dönüşüm çalışmalarını ‘Hayat kurtarma Projesi’ olarak değerlendirerek; “Bu hayat kurtarma projesinin içerisinde vatandaştan devletin en üst noktasına kadar herkesin aktif olarak bulunması gerekir. Bizim elimizdeki en son veriye göre 65 bin bina, bunların içerisinde 225 bin konut ki bunların içerisinde ortalama bir aile nüfusunu hesapladığımızda 1 milyon nüfusa denk gelir. Bir milyon kişi kendi taşınmazını, konutunu, işyerini dönüştürüyor" diye konuştu.


Bazı İstanbul ilçe belediye başkanlarının ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı kongreye katılanlar arasında Samut A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samut da vardı. Kongre çıkışı yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm ve organizasyon hakkında kısa açıklama yapan Samut, kongrenin kendisi ve katılımcılar adına oldukça verimli geçtiğini belirtti. Kentsel dönüşümün ana temasının insan hayatına indeksli olduğunu dile getiren Samut; “İnsan hayatını daha kaliteli bir standarta ve güvence altına almayı hedefleyen kentsel dönüşüm çalışmaları ülkemizdeki modern gelişim ile birlikte daha çok üzerinde durulan bir konu olmaya başladı. Zaten şirket olarak Antalya’da hayata geçirdiğimiz projeleri üst düzey standartlarda yapıyoruz. Çarpık kentleşmeden arındırılmış şehirlerde insan hayatını da baştan aşağı değiştirmemek gerekiyor. O yüzden her şeyin çok iyi planlanmış şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.  Burada sektörün önemli isimleri ile birlikte tartıştık. Söz konusu insan hayatı olduğundan birçok konuda hemfikirdik.  Bu bakımdan kongrenin oldukça verimli bir organizasyon olduğunu düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.


Kentsel dönüşüm projelerinde resmi hedefin toplam 6,5 Milyon konut dönüşümü olduğu belirtildi. Atlensis Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ilıcalı yapılması planlanan dönüşüm çalışmalarında yaklaşık 7 milyona yakın konutun yeşil dönüşüm geçirmesi halinde enerjiden 25 milyar dolarlık tasarruf potansiyeline sahip olduğunu belirterek yeşil dönüşüme dikkat çekti. 



Geri Dön