19 / 04 / 2024

İBB, Kanal İstanbul şantiyesini durdurdu iddiası!

İBB, Kanal İstanbul şantiyesini durdurdu iddiası!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “26 Haziran’da temelini atacağız” diyerek gündeme taşıdığı, çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'la ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Buna göre projenin şantiyesinin İBB tarafından durdurulduğu belirtildi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “26 Haziran’da temelini atacağız” diyerek gündeme taşıdığı, çılgın proje olarak bilinen ve tartışmalara neden olan Kanal İstanbul konuşulmaya devam ediyor.

Oda TV'de yer alan habere göre; Kanal İstanbul projesiyle ilgili dikkat çeken bi gelişme yaşandı. Buna göre projenin şantiyesinin İBB tarafından durdurulduğu belirtildi. İddialara göre, alana jandarma ekipleri de gönderildi.

İBB, Kanal İstanbul şantiyesini durdurdu iddiası! 

Geçen hafta yüklenici firma tarafından İSKİ arazisinin de dahil edilerek şantiye kurulduğu ifade edildi. Bu şantiye, İBB tarafından geçtiğimiz pazar sabahı saat 05:00 sularında, İSKİ arazisinin işgal edilmesi ve havza sahasında kurulması iddiasıyla tahliye edildi.

Tahliye sonrasında, bugün sabah bölgeye Jandarma ekipleri gönderildi. Asker gözleminde, Sazlıdere üzerinde yeni gerçekleştirilen dökümle şantiye alanının yeniden kurulumuna başlandığı belirlendi. 

İBB, Kanal İstanbul şantiyesini durdurdu iddiası!

Alınan bilgilere göre; İSKİ tarafından, dere üzerinde yapılan bendin bu hafta yoğun yağış alacağı öngörülen alanda mal ve can kaybına neden olabileceği uyarısını Karayolları Genel Müdürlüğüne yazılı şekilde iletti. 

Askerlerin tedbir aldığı alana CHP milletvekilleri Gökhan Zeybek ve Turhan Aydoğan da gitti ve incelemeler yaptı. CHP Milletvekili Gökan Zeybek, konuyla ilgili, “Sazlıdere Barajı ve koruma kuşağının hemen dışındaki alan. Gittiğimizde jandarma güvenlik önlemi almıştı. İstanbul Valiliği kararı ile 3-4 günlük güvenlik koruma talep edildiğini öğrendik. Rönesans İnşaat'ın ekipleri şantiye için çalışma yapıyor. Turan Aydoğan ile birlikte gittik, yetkililerden bilgi almak istedik. Proje görmek istedik. Bir yetkili ile görüşemedik. Bir yetki tartışması olmuş. 15-20 konteyner dışarıya çıkarıldı yeni bir şantiye kuruldu. Avrupa yakasının en önemli su havzalarından biri olan Sazlıdere'yi ortadan kaldıracak girişimlerden biriydi. Dereyi kapatıp yüksek tonajlı araçlar için yol çalışması yapıldığını da gördük. Yüksek yağış anında derenin önündeki set, göl vazifesi yaparak çevredeki arazilerin sular altında kalmasına yol açabilir.” diye konuştu. 

İBB, Kanal İstanbul şantiyesini durdurdu iddiası!

Zeybek, şunları kaydetti.

“Temel atılıyorum dedikleri Nakkaş-Başakşehir arasına yapılan Kuzey Marmara Otoyolu'nun bağlantı yolunun Sazlıdere'nin üzerinden geçecek viyadüğünü yapıyorlar. Kanal çalışması değil.  8 milyar 290 milyon TL tutarında kamu-özel yatırım işbirliği ile yapılan bu proje Rönesans İnşaat'a verilmişti. Uluslararası piyasadan kredi bulamadığı için Karayolları Genel Müdürlüğü  ile yapmış olduğu anlaşma yetersiz görüldü ve Türkiye tarihinde ilk kez bir ihale için  bir firma için TBMM'de özel yasa çıkarıldı. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı üzerinden hazine garantisine dahil edildi.”

 

Kanal İstanbul yatırımcıları neden tehdit ediliyor?

Kanal İstanbul Projesi'nde yeni detaylar açıklandı!

Kanal İstanbul atık su sorununu çözecek!


Geri Dön