26 / 04 / 2024

İBB, risk oluşturabilecek metro projelerini yeniden ele alıyor!

İBB, risk oluşturabilecek metro projelerini yeniden ele alıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, finansal sorunlar sebebiyle durdurulan, mevcut haliyle kent için risk oluşturabilecek metro projelerini yeniden ele alıyor. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ulaşım sorununu çözmek ve şehir insanına rahat nefes aldırmak amacıyla raylı sistemlere öncelik veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, İstanbul’u dünya metropolleriyle rekabet edebilecek seviyeye taşımak için metro alt yapısına büyük önem veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuyla ilgili bilgileri aldığı ilk andan itibaren yavaşlatılan ya da tamamen durdurulmuş projelerin hızlandırılması ve riskli tünel imalatlarının tespit edilmesi talimatını verdi. İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Pelin Alpkökin, bu talimatın ardından kendilerinin de hemen harekete geçtiklerini belirtti.

Finansal sorunlar sebebiyle inşaatı durmuş altı hattan biri olan Kirazlı- Halkalı metro projesinin yeniden işlev kazanması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Alpkökin, “Yüzey ve tüneller için tehlike barındıran noktalardaki risklerin giderilmesi amacıyla kalıcı kaplama imalatına başlıyoruz. Çalışmaları 2020’nin ilk çeyreğinde tamamlayarak risk taşıyan iki tüneldeki endişemizi gidereceğiz” diye konuştu.

“Kalıcı Kaplamayla Riski Ortadan Kaldıracağız”

Pelin Alpkökin, 19 Mayıs 2017 tarihinde temeli atılmasına karşın, bugüne değin yüzde sekizi tamamlanabilen 9,7 kilometrelik Kirazlı- Halkalı metro hattında incelemeler yaptı. Bağcılar Mimar Sinan Caddesi’ndeki N2 makasında başlattıkları çalışmayla ilgili de konuşan Alpkökin, zemin yapısı, tünel kesiti  ve deprem riski bakımlarından bu noktayı güvenli hale getireceklerini belirtti. Geçici kaplamanın ortalama iki sene kullanım süresi olduğunu da söyleyen Alkökin, bu sürenin uzatılmadan kalıcı kaplama yapılması gerektiğini belirtti. Alpkökin, şu bilgileri de paylaştı: “Bunları yapmadığımız tüneller yeraltı suyu ve zemin hareketlerine karşı korumasız duruma gelebilir. Durdurulan bütün projelerdeki benzer noktaların tespitini tamamlayıp yol haritasını belirledik. İstanbulluların iple çektiği metro projelerini tamamlamak istiyoruz ancak; öncelikli olarak risk taşıyan projelerdeki zafiyeti ortadan kaldırmalıyız.”

 

İstanbul'da inşaatı devam eden metro hatları ile dakikalarla yolculuk!


Geri Dön