27 / 04 / 2024

İBB'nin deprem bütçesi 2,5 kat arttı!

İBB'nin deprem bütçesi 2,5 kat arttı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem için 2019 yılında gerçekleşen bütçe rakamını 2020’de 2,5 kat artırarak 341 milyon TL'ye çıkardı. Bütçe, Encümen ile İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.



Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020 yılı bütçesinde olası İstanbul depremine hazırlık çalışmalarında kullanacak olan tutarda iyileştirmeye gitti. İBB'de yer alan habere göre, bütçede rakam 2,5 kat artırılarak 341 milyon TL'ye yükseltildi. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, geliştirilen bütçeyle deprem çalışmalarında daha etkin yönetim imkanına kavuştu.

Diğer bir yandan, 2020 Yılı Bütçesi; 31 Ekim 2019 tarihli İBB Encümen toplantısında ve 13 Aralık 2019 tarihli İBB Meclisi’nin toplantısında üyelerin oy birliğiyle kabul edildi.

2019’DA BÜTÇENİN YÜZDE 14,5’İ KULLANILDI

Geçen sene deprem harcamaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ayrılan payın önemli bölümü kullanılmadı. 2019 yılında İBB bütçe tasarısında Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Harcamaları için 1 milyar 12 milyon TL ödenek ayrıldı. Sene sonuna kadar, ayrılan ödeneğin yüzde 14,5’i kullanılarak sadece 147,7 milyon TL harcandı.

Yine 2019 yılında Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Harcamalarında personel, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ile mal ve hizmet alım giderlerine ayrılan 83,1 milyon TL'lik kaynağın ise tamamı kullanıldı.

Ekrem İmamoğlu yönetimi, 2020 yılında geçen sene harcanan bütçeyi geliştirerek 341 milyon TL'ye yükseltti. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, ayrılan bütçenin yüzde 55’lik kısmını kullandı. Böylelikle bütçede öngörülen rakamın da yarısından biraz fazlası kullanılmış oldu.

“DOĞRU TERCİH UZUN VADELİ FİNANSMAN”


Mali İşlerden Sorumlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin, 2019 yılında öngörülen bütçeyi ve gerçekleştirilen tutarı anımsatarak şu değerlendirmeleri yaptı:

“Depreme yönelik yapılacak harcamaların öz kaynak yerine finansman ve uzun vadeli krediler yoluyla çözülmesi gerekmektedir. Aynı yolun izlenilmesi, İBB bütçesi için yönetilemez ve pahalı bir tercih olur.”

 

İstanbul’un iki yakasında deprem parkları açıldı!


Geri Dön