16 / 04 / 2024

İBB'ye 3 metro hattı için 655 milyon Euro'luk borçlanma yetkisi verildi!

İBB'ye 3 metro hattı için 655 milyon Euro'luk borçlanma yetkisi verildi!

İBB’nin Ümraniye-Ataşehir- Göztepe Metrosu, Mahmutbey-Bahçeşehir Metrosu ve Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu inşaatları için dış borçlanma talep etmişti. İBB'nin bu talebi, mecliste oybirliği ile kabul edildi.



İBB Meclisi'nin eylül ayı oturumlarının son birleşimi Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı'nın başkanlığında bir araya geldi. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; oturumda, İBB Mali Hizmetler Daire Başkanlığı'nın 3 metro inşaatı sebebiyle verdiği dış borçlanma teklifleri gündeme getirildi. 

Ümraniye-Ataşehir- Göztepe Metrosu inşaatı için 225 milyon Euro+sigorta primi miktarında dış borçlanma yapılabilmesi için meclisten onay talep edildi. Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı'nı tamamlayıcı niteliğe sahip Mahmutbey-Bahçeşehir Metro projesi için de bugüne kadar eurobond tahvil ihracı ile 220 milyon Euro finansman sağlandığına dikkat çekilirek 305 milyon Euro+KDV+sigorta primi miktarında dış borçlanma daha gerçekleştirilmesi amacıyla yetki talep edildi.

Çekmeköy-Sancektepe-Sultanbeyli Metro projesi için ise 125 milyon Euro+KDV+sigorta primi bedelinde dış borçlanma talep edildi. 

İBB ye 3 metro hattı için 655 milyon Euro luk borçlanma yetkisi verildi!

ŞARTLI ONAY VERİLDİ

AKP'nin çoğunlukta olduğu komisyonlarda, her 3 teklif de koşullu şekilde uygun görüldü. Komisyon raporlarında İBB'nin cari borç miktarının 41 milyar 731 milyon 860 bin Türk Lirası olduğu, faiz dahil borç limitinin de 32 milyar 354 milyon 281 bin Türk Lirası şeklinde hesaplandığı belirtildi. 41 milyarlık cari borç miktarının, 32 milyarlık borç limitini geçmesi sebebiyle borçlanma yapabilmesinin yasal düzenlemeler kapsamında çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan ya da İller Bankası A.Ş aracılığı ile mümkün olduğu ifade edildi. 

Çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan ya da İller Bankası A.Ş aracılığı ile yapılması koşuluyla İBB Başkanına yetki verilmesi 3 dosyada da uygun görüldü. 3 karar da mecliste oybirliği ile onaylandı.

İBB ye 3 metro hattı için 655 milyon Euro luk borçlanma yetkisi verildi!

3 proje için toplam 655 milyon euro dış borç bulmak için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na oybirliği ile yetki verildi.

“ENGELLEME” TARTIŞMASI

Oylama sırasında söz alan AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İBB yönetiminin iş yapamamasının nedeni olarak “engelleniyoruz” bahanesini kullandığını dile getirerek “Biz İstanbul için yapılan hizmetleri engellemeyiz. Geçtiğimiz dönem bu metrolar başlarken CHP ‘hayır' dedi. Şimdi engellemeyi yapan CHP mi, borçlanma talebini kabul eden Ak Parti mi?” diye konuştu.

İBB ye 3 metro hattı için 655 milyon Euro luk borçlanma yetkisi verildi!

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da metro projelerinin siyasi partilerin omadığını vurguladı. Subaşı “Metroların bir kısmı AKP döneminde başladı, bazılarının sadece afişi asıldı. Şimdi bazılarını biz başlatacağız, belki bizden sonra gelenler tamamlayacak. Ama millet kazanacak” şeklinde konuştu. 

Geçen dönemde CHP grubunun bazı kararlara “hayır” oyu kullanmasının da kendileriyle bilgi paylaşılmaması sebebiyle yaşandığını aktaran Subaşı, “Geçen dönem dosyalara bakamazdık. Komisyon odasında fotokopi çekip dışarı sızdırırız diye başımızda adam beklerdi. Bu tartışmalar gereksiz. Kimse bu tartışmaları hatırlamayacak, metroları hatırlayacak. AKP grubuna teşekkür ediyorum” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı 2 metro hattını İBB'ye devretmeyecek iddiası!

İstanbul'da raylı sistem çalışmaları tam gaz!

 


Geri Dön