19 / 04 / 2024

İbrahim Çağlar: Kendimize mutlaka yeni pazarlar bulmak zorundayız!

İbrahim Çağlar: Kendimize mutlaka yeni pazarlar bulmak zorundayız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili, Peru ve Ekvador'u kapsayan Güney Amerika ziyaretine katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Yakın coğrafyamızı hedefleyen ihracat anlayışımızı gözden geçirmemiz lazım” dedi.



Çağlar, “Bugün Türkiye'nin etrafı birbirine göbeğinden bağlı olan ve petrol, ruble gibi krizlerin domino etkisiyle birbirini vurduğu ülkelerden oluşuyor. Nasıl AB pazarı 15-20 senede ulaştığımız yüzde 50.3'lük payla ihracatımızın sigortasını oluşturduysa, bugün de aynı şekilde ABD ve Amerika kıtasını hedeflemeliyiz. Yakın coğrafyayı hedefleyen ihracat anlayışımızı gözden geçirmemiz lazım. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Amerika ziyareti bu anlamda çok önemli” dedi.

İTO Başkanı Çağlar şunları söyledi: “Türkiye'nin geleneksel pazarları Ortadoğu, Körfez ve Rusya'da sıkıntılar var. Kendimize mutlaka yeni pazarlar bulmak zorundayız. Güney Amerika, Türkiye için uzak kalmış pazar. Türkiye, Latin Amerika'ya açılarak kendisine ticarette yeni ortaklıklar arıyor. Özellikle Peru ve Şili son yıllarda çok hızlı büyüme gösterdi. İhracatta pazar çeşitlendirmesi açısından bu pazarlara erişilmesi, ticaretin ve ikili ilişkilerin artırılması bakımından önemli.”

ŞİLİ'DE ÇOCUKLARA TÜRK İSMİ

Latin Amerika'da Türk dizilerin çok popüler olduğunu belirten Çağlar, “Türk dizileri o kadar başarılı oldu ki Şili'de, Peru'da yeni doğan bebeklere 'Onur', 'Şehrazat' gibi Türk oyuncularının ismini koymak için Büyükelçiliğimize başvurular oldu. İnsanların ismini Türk dizilerin etkisiyle değiştirebiliyorsak, evindeki mobilyaları Türk ürünleriyle hayli hayli değiştirebiliriz" dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön