26 / 04 / 2024

İç mimar ihtiyacınız var mı?

İç mimar ihtiyacınız var mı?

Zevkinize ve bütçenize göre mekanlar oluşturmak artık daha kolay. Amerika’da yaygın olan online iç mimarlık hizmeti veren site sayısı Türkiye’de de artıyor. Firmalar müşterilerine hızlı ve ekonomik seçenekler sunuyor...



MODERN çağın insanı artık hizmete zahmetsizce ulaşmayı tercih ediyor. Hemen hepimiz bir ayakkabıyı ya da elbiseyi hiç denemeden online mağazalardan satın alıyoruz. Online alışveriş pazarı her geçen gün büyürken, online hizmet pazarı da büyük bir hızla gelişiyor. Ev dekorasyonunu değiştirmek ya da evinin sadece bazı alanlarım yenilemek isteyenler artık bilgisayardan evini yenileyebiliyor, kişisel dekorasyon stillerini oluşturuyor ve kapsamlı rehberlik hizmeti alıyor. İç mimarlık hizmetine yönelik lüks algısı da bu sayede günden güne değişiyor. Gelişmiş ülkelerde son yıllarda çok popüler olan online mimarlık hizmeti Türkiye’de de rağbet görmeye başladı. Pek çok girişimci sektöre yatırım yapıyor.

İNTERNETTEN EVİNİ TASARLA

Para'da yer alan habere göe; Bu alanda hizmet veren girişimlerden bir tanesi EvimiTasarla.net. “Günümüz gençleri kendi ihtiyaçları için zaman harcamak istemiyor, her türlü işini online çözmeye çalışıyor” düşüncesiyle bu yola çıktıklarını ifade eden firma kurucuları Yüksek Mimar Banu Hatipoğlu ve İnşaat Yüksek Mühendisi Ebru Tamer, “Müşteriyle hiç karşılaşmadan profesyonel olarak online iç mimarlık hizmeti verilebilir mi sorusuna cevap aradık ve bu modeli geliştirdik” diyor. Özellikle ABD’de bu işin yaygın bir şekilde yapıldığını ifade eden Hatipoğlu, “Biz de kendi insanımızın kullanım alışkanlıklarına göre bu iş modelini geliştirdik” diyor.

Sistemin nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler veren Tamer, “Hizmet almak için öncelikle dekore edilecek yaşam alanının basit bir krokisi çiziliyor. Mükemmel çizim ve iyi lar gerekmiyor. İkinci adımda kroki üzerinde odanın ölçüleri, kapı, pencere ölçüleri ve sabit mobilyaların yeri gibi bilgiler belirtiliyor. Üçüncü adımda ise odanın her köşesi fotoğraflanıyor. Sonrasında ‘stil galerisine’ geçiliyor. Stil galerisinde kullanıcılar yaşam alanı, yatak odası, çalışma odası ya da dış mekanlar için farklı modern tasarımlar arasından kendi stillerine uygun seçimler yapıyor. Ayrıca dekorasyon dergileri, Pinterest, Instagram gibi farklı mecralardan stiller seçip göndermek de mümkün. Üçüncü ve son aşamada ise proje ve stil bilgileri site üzerinden bize ulaştırılıyor. Ardından proje üzerinde çalışarak kullanıcıya ‘Sihirli Rehber’ adıyla bir kılavuz gönderiyoruz” diyor.

330 İLE 990 TL ARASI

Pozitif Mimarlık olarak 2005’ten, Evi-miTasarla.net olarak ise 2017’den bu yana hizmet verdiklerini aktaran Hatipoğlu, Online fiyatlarının iç mimarlık hizmeti almak isteyenler için çok hesaplı olduğunu vurguluyor. Örneğin, duvar tasarımı 330 TL, tazelenme paketi 550 TL, hepsi bir arada paketi 990 TL. Ağırlıklı olarak genç ve orta yaş kesimden talep aldıklarını ifade eden Tamer, “Memnuniyet düzeyimiz yüksek. Çünkü bizden hizmet alanlar tercih ettikleri dekorasyon stillerini sitemizin ‘stil galerisinden’ seçebilme imkanına sahip” ifadelerini kullanıyor. Yeni dönem yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Hatipoğlu, “Öncelikle yeni tasarım paketlerimiz geliyor. Gelen talepler doğrultusunda hazırlamış olduğumuz ‘tazelenme paketimiz’ ve ‘duvar tasarımı paketimiz’ olacak. Böylece mobilyasını almış ama mekanında yeni bir ruh oluşturmak isteyen veya mimari küçük bir dokunuş peşinde olanlar için de çözümlerimiz olacak. Ayrıca bir e-mağaza projemiz var.

Burası kullanıcıların her yerde rastlanacak seri üretimi olan ürünlerden ziyade estetik ve fonksiyonel açıdan önem kazanmış ürünleri bulacağı, çeşitli atölyelerde sanatçılar tarafından özenle tasarlanmış nitelikli dekorasyon ürünlerini ve kendi özgün tasarımlarımızı satışa sunacağımız bir mağaza olacak” diyor.

KULLANICI, TASARIMCI, DEKORATÖR

Haziran’da faaliyete başlayan Fla-mingio.com da bu alanda hizmet veren firmalardan. Kurucusu Gizem Çetin, “Bu sektörün teknolojiye entegre edilerek, daha fazla kişiye ulaşabileceğine olan inancım, beni online dekorasyon ile tanıştırdı” diyor. Online iç mimarlık hizmetinin yurtdışında oldukça popüler olduğunu söyleyen Çetin, Türkiye’de çok bilinmeyen bu konseptle kullanıcıları, tasarımcıları ve dekorasyon firmalarını bir araya getirdiklerini belirtiyor. Bu girişim ile iç mimarlık sektörünün ülkemizdeki lüks algısını değiştirmeyi hedeflediğini ifade eden Çetin, “Her bütçeye uygun, ulaşılabilir fiyatlarla hizmetlerden daha çok kişinin yararlanmasını istiyoruz.

Deneyimli veya yeni mezun tasarımcılara mesleklerini icra edebilecekleri alternatif bir alan tanımlarken, serbest çalışan tasarımcılarla çeşitliliği destekliyor ve e-ticaret altyapısı sayesinde firmalara ürün satışını yapabilecekleri yeni bir alan sağlıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Web sitesi ve mobil aplikasyon üzerinden hizmet veren Flamingio.com, farklı paketlerle hizmet veriyor. 26 farklı tasarım stili üzerine kurgulanmış ‘Tasarım Quizi’ sonucunda stilleri belirlenen kullanıcıları, kendi zevklerine uygun tasarımcılarla eşleştiriyor. Çalışmak istedikleri tasarımcıyı seçtikten sonra, tasarım hizmeti almak istedikleri mekanların detaylarını ileten kullanıcılar chat modülü üzerinden en fazla bir haftada projeyi görebiliyor. Proje görselleri, tasarımcı yorumu ve alışveriş listesini içeren rapor, proje bitiminde kullanıcılarla paylaşılıyor. Sitede ayrıca e- mağazada stillere göre etiketlenmiş farklı markaların mobilya/dekorasyon ürününe ulaşmak da mümkün.

MULTİDİSİPLİIMER BİR PLATFORM

Uygun bir fiyatlama 'politikasına sahip olduklarını aktaran Çetin, “Tek bir dekorasyon sorusunun cevaplandığı Flamingio Quick paketi 30 TL, konsept tasarımı ve alışveriş listesi içeriğiyle beş gün süren Flamingio Petite paketi 400 TL. Bu pakete ek olarak üç boyutlu görsel ve mobilya yerleşimi içeren Flamingio Deluxe ise 900 TL” ifadelerini kullanıyor. Kullanıcıların ihtiyaçları, satın alma tercihleri, harcama ve tasarruf yapıları, yaşam tarzları, marka tercih ve bağımlılıkları ve medya kullanım alışkınlarının göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Çetin, “Sitemizi, multidisipliner bir platforma dönüştürme hedefindeyiz. Flamingio.com’u tasarım hizmeti veren ofislerin internete açılan yüzü yapmayı ve online tasarım için daha büyük bir sektör yaratmayı hedefliyoruz” diyor. Çetin bu alanda iş yapmak isteyenlere şunları tavsiye ediyor:

“Online dekorasyon konsepti dünyada yükselişte. Teknolojinin sağladığı avantajların iç mimarlık sektörüne dahil edilmesi, profesyonel tasarım rehberliği, uygun fiyatlar ve kolay bir sistem ile kullanıcıları buluşturabiliriz. Bu sayede büyüyecek olan iş hacmi, birçok tasarımcı için bambaşka kapılar açarken, sektörün gelişmesini ve canlanmasını sağlayabilir.”

İŞ MODELİNİ YURT DIŞINA TAŞIYACAK

Bayiler ile boya badana merkezli bir dekorasyon platformu olan Evde Mimar ise yaklaşık bir buçuk yıldır sektörde faaliyet gösteriyor.

Firma kurucusu Mimar Barış Korkmaz, “Sitemize girdiğinizde evinizi tadilat yaptırmak için bir iç mimar ile görüşüyorsunuz. Mimar evinizi online bir şekilde geziyor, size hem dekorasyon önerileri veriyor hem de anında boya badana ve tadilat fiyatı sunuyor. Geleneksel yöntemlerde ise bir ustanın evinize gelip keşif yapması gerekiyor. Biz bu durumu hem daha hızlı gerçekleştiriyor hem de müşterilerin iç mimarlardan ücretsiz bir şekilde öneri almasını sağlıyoruz. Ardından size en yakın Evde Mimar bayisi gelerek işlemi yapıyor” diyor.

Farklı şehirlerde bayileriyle hizmet verdiklerini söyleyen Korkmaz, “2017’de ITO Arı Teknokent ve BIC Angels’tan yatırım alarak büyüdük. Aylık 120 bin site trafiğimiz var. Normalde bir usta grubu ayda 3-4 işe giderken bizimle beraber 15-16 işe gidebiliyor. Bu nedenle sektörün altında fiyat verebiliyoruz. Aylık 50-60 arasında iş yapıyoruz. Türkiye’nin pek çok yerinde toplamda 15 bayimiz var. İşlerimizin yüzde 70’ini İstanbul’dan alıyoruz” bilgisini veriyor.

Firma projelendirme ve dekorasyon önerilerini ücretsiz sağlıyor. 2+1 90 metrekare evinizi Evde Mimar ile 900 TL’ye her şey dahil boyatabiliyorsunuz. 2019’da yapı sektöründeki büyük aktörlerden yatırım almak istediklerini söyleyen Korkmaz, yatırım sürecini tamamladıktan sonra 2019 sonunda iş modellerini Almanya’ya taşıyacaklarını belirtiyor.

"SİSTEM YAYGINLAŞACAK"

Decorbox Interiors, bir yıldır online iç mimarlık hizmeti veriyor. Kurucu Mimar Derya Taşköprü, “Evlerinde ya da ofislerinde daha küçük çaplı değişiklik yapmak isteyen kişilerin iç mimarlık hizmeti alma konusunda çekinceleri olduğunu gözlemledik. Genelde mimarlık ofisleri bu tarz işleri almak istemiyor, müşteri de hizmeti pahalı gördüğü için iletişim sağlanamıyor. E-ticaret siteleri üzerinden insanların ihtiyaçlarını karşıladıkları bir dönemde markamızı oluşturduk” diyor.

Müşterinin web sitesi üzerinden ihtiyacı doğrultusunda tasarım paketlerinden birini seçtiğini aktaran Taşköprü, “Kullanıcı, tasarım formunu dolduruyor. Bu formda iç mekan tarzı konusunda bilgi veriyor. Örnek tasarımlar sayesinde isteklerini daha iyi anlıyor ve seçimler yapıyor. Mekan ölçülerini ve fotoğraflarını gönderiyor. En fazla 2 hafta süren tasarım süreci başlıyor. Bu süreç sonunda mekana ve kişiye özel olarak hazırladığımız iç mimari projeler, müşteri bütçesi doğrultusunda seçimler yaptığımız alışveriş listçsi ve uygulama rehberi müşteriye gönderiliyor” diyor. Online iç mimari hizmeti müşterinin ihtiyacına göre üç tasarım paketi sunan sitede paket fiyatları 500 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor.

Ayda ortalama 10-15 müşterimize hizmet verdiklerini söyleyen Taşköprü, ev ve ofislerinde iç mimari desteğe ihtiyacı olan, yeni evlenen, yeni ev alan, bebek bekleyen ailelerin hizmetten faydalandığı bilgisini veriyor. Önümüzdeki dönemde çeşitli işbirlikleri, sosyal sorumluluk projeleri ve daha çok insana erişebilmek için reklam yatırımları yapacaklarını söyleyen Taşköprü, “İş hacmiyle doğru orantılı olarak ekibimizi genişleterek istihdam sağlamak istiyoruz. Bu sistem Türkiye’de uygulandıkça bu hizmeti veren kişilerin ve firmaların sayısı artacaktır” diyor.


Geri Dön