23 / 04 / 2024

İETT Saraybosna'ya Kurban Bayramı'nda 30 otobüs hibe etti!

İETT Saraybosna'ya Kurban Bayramı'nda 30 otobüs hibe etti!

İETT'nin kardeş ülke Saraybosna'ya hibe ettiği 30 otobüsün teslim töreni gerçekleşti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın katkılarıyla Bosna'ya ulaşan otobüsler Saraybosna'ya çifte Bayram yaşattı.



İstanbul'dan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İBB Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Albayrak, İBB Başkan Danışmanı İsmail Hakkı Turunç, IETT Genel Müdür Yardımcıları Dr. Maşuk Mete ve Dr. Hasan Özçelik, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör'ün de katıldığı teslim töreninde Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komşiç, Saraybosna Toplu Ulaşım Şirketi (GRAS) Müdürü Avdo Vatriç, Türkiye Büyükelçisi Cihan Erginay da hazır bulundu.


GRAS yetkilileri ile yapılan toplantı sonrasında Saraybosna Otobüs Garajlarında incelemelerde bulundu. Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç ve diğer şehitlerin mezarı ziyaret edilerek hem onlar hem de GRAS şehitleri için dua edildi. Begoviç'in evini de ziyaret eden heyet burada duygulu anlar yaşadı. Heyet ziyaretin ardından törene geçti.


Törende konuşan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci burada yaptığı konuşmada, İETT ve GRAS arasındaki işbirliğininin 20 yıldır sürdüğünü belirterek, bu kapsamda GRAS'a verilen otobüs hibesinin sadece bir başlangıç olduğunu, benzer projelerin gelecekte de süreceğini kaydetti.


Şehri bugün gezdiklerini, şehrin toplu taşıma noktasında büyük ihtiyaçlarının bulunduğunu gözlemlediklerini ve özellikle toplu taşıma ihtiyaçlarının had safhada bulunduğunu anlatan Kahveci, Saraybosna için çok kapsamlı bir proje hazırladıklarını dile getirdi. Hem GRAS çalışanlarını İstanbul'da kendi tesislerinde eğittiklerini hem de teknisyenleri Bosna Hersek'e gönderdiklerini anlatan Mümin Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Onlar yerinde tespitlerde bulundular. Hem Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş hem de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda TİKA ile birlikte böyle bir proje hazırlayarak, bugün ilk 15 aracı teslim ediyoruz. İkinci 15 araç ise kendi iç süreçlerini tamalayamadıkları için İstanbul'da bekliyor. İç süreçler tamamladıktan sonra diğer 15 aracıda teslim edeceğiz. Buraya İstanbulda kullandığımız araçların aynısını getirdik. İleriki dönemlerde de bize ihtiyaçları olmadan bu şehir daha yaşanılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Saraybosna'yı Avrupayla yarışabilir bir şehir haline getirmek için elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Türkiye ve Türkiye'deki belediyeler o kadar güzel yönetiliyor ki daha önce yardım alan bir ülke iken şu anda hizmet eden bir ülke konumuna geldi. Bu tür araçların da Türkiye'de üretilmesi ayrı bir kıvanç. Türkiye kazanınca Saraybosna da kazanıyor. Benzer projeleri Pakistan da Afrika da Arap ülkelerindeki herhangi bir şehir kazanıyor. Aynı zamanda batı şehirleri de kazanıyor. Bu tür çalışmaları sadece Bosna'da yapmıyoruz. Doğu Avrupa'da da yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz."


İETT


Geri Dön