20 / 04 / 2024

İflas tasfiyesi nedir?

İflas tasfiyesi nedir?

Resmi tasfiye, hem mirasçıların istemi ile hem de mirasbırakanın alacaklılarının istemi ile yapılabiliyor. Terekedeki taşınmazlar, açık artırma veya bütün mirasçıların kabulü hâlinde pazarlık yoluyla satılıyor. Peki, iflas tasfiyesi nedir?



İflas tasfiyesi nedir?

Medeni Kanun gereğince resmi tasfiye, hem mirasçıların istemi ile hem de mirasbırakanın alacaklılarının istemi ile yapılabiliyor. Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebiliyor.


Buna karşın, mirasbırakanın alacaklarını elde edemeyeceklerinden inandırıcı sebeplerle kuşku duyan alacaklıları, istedikleri hâlde alacakları ödenmediği veya kendilerine güvence verilmediği takdirde, mirasbırakanın ölümünden ya da vasiyetnamenin açılmasından başlayarak üç ay içinde, terekenin resmî tasfiyesini isteyebilirler.


Resmî tasfiye, mirasbırakanın yürüyen işlerinin tamamlanmasını, borçlarının yerine getirilmesini, alacaklarının tahsilini, vasiyet borçlarının terekenin olanağı ölçüsünde yerine getirilmesini, zorunlu olduğu takdirde mirasbırakanın haklarının ve borçlarının mahkemece tespitini ve mallarının paraya çevrilmesini kapsar. 


Tasfiye memuru, tereke ile ilgili dava, takip ve idarî işlemler hakkında mirasçılara bilgi vermekle yükümlüdür.


Terekedeki taşınmazlar, açık artırma veya bütün mirasçıların kabulü hâlinde pazarlık yoluyla satılır.


Mirasçılar, tasfiye devam ederken tasfiye için gerekli olmayan tereke mallarının ve paranın kısmen veya tamamen kendilerine verilmesini isteyebilirler. Peki, iflas tasfiyesi nedir?


İflâs usulü ile tasfiye 

MADDE 636.- Mevcudu borçlarını ödemeye yetmeyen terekenin tasfiyesi, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre yapılır.


Terekenin tasfiyesi dilekçe örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön