27 / 04 / 2024

İGA’dan hastane yatırımcısına davet!

İGA’dan hastane yatırımcısına davet!

Üçüncü pistini geçtiğimiz hafta hizmete açan İGA, sağlık turizmi için çalışmalara başladı. İGA CEO’su Samsunlu, havalimanının hemen yakınında 400 bin metrekare alan üzerine hastane, poliklinik ve sağlık acentalığı yapabilecek projelere altyapı fırsatı sunduklarını açıkladı.



Son yıllarda önemli mesafelerin alındığı sağlık turizmi, salgın sürecinden sonra Türkiye’nin gündemine daha çok girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönem açıklamalarında sıklıkla yer verdiği sağlık turizmiyle ilgili İstanbul Havalimanı (İGA) üst yönetimi de önemli bir çağrıda bulundu.

Dünya'dan Mustafa Kemal Çolak'ın haberine göre; İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, havalimanının hemen yanında bulunan 400 bin metrekare alan üzerine havalimanı şehri projelerinin olduğundan bahsederek “İGA’nın projesinde caminin hemen arkasında kalan bu alan ofis, ticaret alanları, rezidans ve sosyal hizmetleri ile bir havalanı şehri olarak düşünülmüştü. Şimdi sağlığa yönelik beklentinin tüm dünyada öne geçmesi ve sağlık turizmine yönelik talebin yükselmesi ile birlikte bu alanda sağlığa yönelik yatırımları önceliklendirebiliriz” ifadelerini kullandı. Samsunlu, alanda sağlık kuruluşlarının ofislerinin, polikliniklerinin, transfer merkezlerinin bulunabileceğinden bahsederek, “Altyapımız sağlık turizmine dönük olarak çok elverişli. İstanbul’da ve hemen çok yakınımızda son teknolojili hizmet üreten, kapasiteleri yüksek hastanelerimiz mevcut. İGA altyapısı hem tesisleri buraya davet etmeye, hizmet noktalarını kurmalarına, hem de sağlık turistinin en iyi şekilde transferine çok uygun” açıklamasında bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın bir kuruluşunun ve Acıbadem Hastaneleri’nin İGA’da yer açtığını ve hizmet ürettiğinden bahseden Samsunlu, “İGA, Türkiye’nin giriş kapısıdır. Vitrinidir. Sağlık turizmine yönelik şirketler burada ofis açabilir, yolcularını karşılayabilir, giriş- çıkış işlemlerini en iyi ve rahat şekilde organize edebilir” şeklinde konuştu.

İGA’nın 400 bin metrekarelik alanı dışında ayrıca ikinci fazda değerlendireceği dört bölümden meydana gelen toplam 10 milyon metrekarelik bir genişleme alanı yer alıyor. Bu alanın da daha büyük metrekareli talepleri karşılamaya müsait olduğundan bahseden Samsunlu, “12 ay hizmet talebi olan sağlık turizmi, yaşlı turizmi çok önemlidir. 12 ay dengeli turistin geldiği bir ülke olabiliriz. İGA ile sağlık turizminde dünyanın üssü olabiliriz. Coğrafyamız da buna çok müsait” dedi.

‘En yeni oluşumuz, en büyük kozumuz”

Havalimanı Terminal Binası, 1.4 milyon metrekare kullanım alanı ile hizmet veriyor. Bu yönü ile dünyanın en geniş havalimanları arasında yer alan İGA’nın salgın sürecindeki en önemli avantajları arasında sayılıyor. Dünyada sosyal mesafeye en uygun ve en teknolojik havaalanı olduklarından bahseden Kadri Samsunlu, “Bu büyüklükte en son açılan havalimanıdır. Bu durumun yarattığı avantajları kullanıyoruz. Dünyada salgına yönelik önlemlerimizle birlikte en güvenilir noktadayız. Alınan en önemli önlemlerimizden biri de terminal genelinin yüzde 100 temiz hava ile havalandırılması ve kirli havanın dışarı atılmasıdır. COVID-19 için İGA Hijyen Ekibi oluşturduk. Tüm bu dezenfeksiyon çalışmaları, pandemiye karşı oluşturulan özel dezenfeksiyon ekibi tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.

3'üncü piste 3 bakış

1. 3’üncü bağımsız ana pist ile İstanbul Havalimanı, bu sayıda pist yönünden bağımsız paralel operasyon yapabilen Türkiye’de ilk, Avrupa’da Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı oldu.

2. Hava trafiğinin çok yoğun olduğu havalimanlarındaki sıkışıklığı hafifletmeyi amaçlayan, ikinci ‘End-Around Taksi Yolu’ da yeni pistle beraber hizmete açılacak. İç hat uçuşlarındaki mevcut taksi sürelerinde yaklaşık yüzde 50 oranında bir azaldı.

3. Yeni pist ile hava trafik kapasitesi saatte 80 uçak kalkış-iniş sayısından en düşük 120’ye çıkarken, hava yollarının slot esnekliği yükseldi. Yeni pistle beraber günlük olarak ortalama 2 bin 800’den fazla iniş-kalkışa izin verebilecek kapasiteye ulaşıldı.

İstanbul Havalimanı'nın 4'üncü pisti 24 ayda tamamlanacak!


Geri Dön