24 / 04 / 2024

İGDAŞ'a devler talip! İşte o şirketler...

İGDAŞ'a devler talip! İşte o şirketler...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin özelleştireceği İGDAŞ ile ilgilenenler arasında Rus Gazprom, Japon Marubeni Corp, Aygaz ve STFA ile İsviçreli Partners Group'un ortaklığı olan Enerya yer alıyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hisselerinin tamamı için özelleştirme sürecini kasım ayında yayınlanacak ihale ilanı ile başlatacağı açıklanan İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ) ile ilgilenen yatırımcılar arasında çok sayıda yerli ve yabancı şirket yer alıyor.


Konu hakkında bilgi sahibi bankacılık ve sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, İGDAŞ özelleştirmesi ile ilgilenen şirketler arasında Rus Gazprom, ticaret ve enerji altyapı projelerinde faaliyet gösteren Japon Marubeni Corp, Aygaz ve STFA ile İsviçreli Partners Group'un ortaklığı olan Enerya yer alıyor.


Enerya İGDAŞ ihalesi ile ilgilendiğini teyit ederken, Aygaz, kararını şartnameyi inceledikten

sonra vereceğini açıkladı. Marubeni ve Gazprom yetkililerine ise ulaşılamadı.


İGDAŞ'ın özelleştirmesi gündeme geldiğinde adı geçen yabancı şirketlerden birisi olan Socar ise satış ile ilgilenmeyeceğini söyledi.


Özelleştirme süreci hakkında bilgi sahibi bir bankacılık kaynağı, "Hükümet İGDAŞ ile köprü ve otoyolları gibi iki değerli varlığın aynı anda özelleştirme sürecini başlatarak

yatırımcıların iştahını test edecek" dedi ve ekledi: "İGDAŞ ile ilgilenenler arasında Gazprom, Enerya, Marubeni ve Aygaz bulunuyor."


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların

özelleştirilmesi çalışmaları kapsamında danışmanlarını seçmek üzere ihale açarken; özelleştirme sürecinin gelecek yılın ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen hafta yaptığı açıklamada, İGDAŞ'ın geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 5 milyar metreküp doğalgaz satış hacmi karşılığında 4.6 milyar lira net satış geliri ve 279 milyon lira net kâr elde ettiğini, aktif büyüklüğünün ise 4.2 milyar lira seviyesine ulaştığını açıkladı.Şirketin ödenmiş sermayesi 1.42 milyar lira seviyesinde bulunuyor.


Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48-49 milyar metreküp düzeyinde olması bekleniyor.


İGDAŞ'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, şirketin 5.6 milyon abonesi bulunuyor.

İGDAŞ özelleştirmesinde Citigroup ve Burgan Yatırım danışman kuruluşlar olarak görev yapıyorlar.


İGDAŞ özelleştirmesinin enerji sektörünün önemli oyuncuları tarafından yakından takip

edildiğini kaydeden bir özel sektör temsilcisi, "Türkiye'de en çok doğalgaz tüketilen bir ilin dağıtım şirketi herkesin iştahını kabartıyor. Bir çok şirket bu özelleştirme ihalesinin ilanını bekliyor" dedi.


Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklikler öngören ve İGDAŞ'ın özelleştirilmesine dair bazı hükümleri barındıran tasarının halen TBMM'de olduğunu kaydeden yetkili, 

"Özelleştirme sürecine paralel olarak yasanın çıkarılması söz konusu olabilir. Daha önce ihaleyi ÖİB'nin yapmasını bekliyorduk ama ibre belediyeden yana" dedi.


İhalenin İBB tarafından yapılmasının büyük bir handikap olarak algılanmadığını ancak yine de ilk tercihlerinin olmayacağını kaydeden bir başka sektör kaynağı da, "Başkentgaz'ın özelleştirme ihalesinin  Ankara  Belediye tarafından yapılması büyük sıkıntı doğurdu. Bunu İBB'nin yapması akıllara o özelleştirmeyi getiriyor ama büyük bir tedirginlik yok yine de" diye konuştu.


Üst düzey bir hükümet yetkilisi de, İGDAŞ özelleştirmesiyle birçok yerli ve yabancı şirketin ilgilendiğini, bazı büyük fonların dahi bu özelleştirme için bilgi aldığını belirtti.


"Sürpriz talipler çıkabilir"


 "Dünya ekonomilerinde yaşananlara rağmen bu özelleştirmeyi ilgi olacağı şimdiden görülüyor, gerçekten büyük oyuncular, önemli yerli/yabancı şirketler bu ihaleyi adım adım takip ediyor" diyen aynı yetkili, bazı sürpriz taliplilerin de ihale sürecinde ortaya çıkabileceğinin altını çizdi.



Dünya




Geri Dön